Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

У Львові відбулось громадське обговорення реформи профільної середньої освіти у Львівській області

Дата: 19.05.2024 09:47
Кількість переглядів: 38

Фото без опису

17 травня 2024 року голова Журавненської селищної територіальної громади  Василь ВІТЕР та начальник відділу освіти, культури, молоді, спорту, туризму та охорони культурної спадщини селищної ради Роман АРТЕМЧУК взяли участь у громадському обговоренні реформи профільної середньої освіти, яке відбулось у Львові.

Захід організовано Міністерством освіти і науки України в партнерстві зі Швейцарсько-українським проєктом DECIDE «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» та за сприяння Львівської ОВА.

До обговорення реформи профільної середньої освіти долучилися приблизно 200 учасників, серед яких: представники МОН, Львівської ОВА, обласної ради, Проєкту DECIDE, голови РВА, керівники органів управління РВА, голови ТГ, керівники органів управління освітою ТГ, керівники закладів середньої, фахової передвищої та професійно (професійно-технічної) освіти. 

У заході взяли участь:

Андрій Сташків, заступник міністра освіти і науки України;

Наталія Піпа, народна депутатка України, секретарка Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій;

Олег Паска,  директор Департаменту освіти і науки Львівської ОВА; 

Парасковія Дворянин, голова комісії з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради;

Валентина Полторак, менеджерка Проєкту DECIDE, заступниця голови  ГО DOCCU.

Серед основних питань, що розглянули на заході: передумови впровадження реформи профільної середньої освіти, суть нововведень та змін, які передбачені реформою. Особливу увагу присутні зосередили на плануванні мережі закладів, що забезпечуватимуть здобуття профільної середньої освіти у Львівській області, моделі фінансування й управління такою мережею.

Згідно із Законом України «Про повну загальну середню освіту» до 1 вересня цього року має бути затверджено плани формування мережі закладів освіти. Тому одним із ключових завдань реформи є формування спроможної мережі закладів освіти, побудова нової освітньої інфраструктури, яка дасть змогу забезпечити високу якість освіти, що є компетенцією органів місцевого самоврядування. 

Реформа профільної середньої освіти є частиною комплексного оновлення загальної середньої освіти за концепцією «Нова українська школа». З 2027 року передбачено запровадження трирічної профільної середньої освіти (10-12 класи) за двома спрямуваннями:

  • академічним: з поглибленим вивченням предметів (курсів) і підготовкою до здобуття вищої освіти;
  • професійним: орієнтованим на ринок праці та порівняно швидкий процес здобуття професії.

Рішенням 22 сесії Журавненської селищної ради № 22-17 від 16 лютого 2023 року з метою приведення  навчальних закладів у відповідність до вимог чинного законодавства, відповідно до статті 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту»,  розроблено план трансформації мережі закладів загальної середньої освіти Журавненської ТГ на період 2023/2027 рр. Мережа закладів загальної середньої освіти громади формуватиметься відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб Журавненської  селищної територіальної громади. Оптимізація мережі закладів загальної середньої освіти громади відбуватиметься поетапно, шляхом реорганізації закладів освіти.  

З 2027 року передбачено запровадження трирічної профільної середньої освіти (10-12 класи). Згідно з дорожньою картою мережі закладів освіти в громаді функціонуватиме один ліцей, а саме Журавнівський КЗЗСО школу-ліцей заплановано перепрофілювати (зміна типу) на Журавнівський ліцей з початковою школою та гімназією. У ліцеї  поглиблено вивчатимуться  навчальні предмети відповідно до обраного профілю та буде проходити академічна підготовка для подальшого навчання в закладі вищої освіти. Згідно з аналізом перспективної мережі, проведеного відділом освіти, культури, молоді, спорту, туризму та охорони культурної спадщини Журавненської селищної ради, в ліцеї у 2027 році буде функціонувати дві паралелі. Дирекцією даного закладу обрано навчання за такими  профілями:

Математика;

Історія;

Фізика;

Біологія.

Запровадження трирічної профільної освіти дозволить більш індивідуально підходити до навчання кожного учня, враховуючи їхні здібності та інтереси.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень