Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Що робити з браком освітньої субвенції на зарплати освітян ...

Дата: 26.01.2024 20:12
Кількість переглядів: 22

Фото без опису

25 січня 2024 року в приміщенні Журавнівського КЗЗСО школи – ліцею, під головуванням селищного голови Василя Вітра відбулася нарада керівників закладів загальної середньої освіти, ініційована відділом освіти, культури, молоді, спорту, туризму та охорони культурної спадщини Журавненської селищної ради. Серед запрошених - начальниця фінансового відділу Мар’яна Іваськів, а також активні представники трудових колективів. Ключовим питанням було обговорення теми подолання дефіциту на заробітну плату освітянам у 2024 році через те, що розрахункова потреба на заробітну плату педагогічним працівникам становить 36 621 789 грн., а доведена МОН України сума освітньої субвенції становить 33 958 500 грн., що призвело до виникнення  дефіциту освітньої субвенції 2 663 289 грн.

Голова громади Василь Вітер висловив подяку освітянській громаді за їх цілеспрямовану роботу та відданість своїй професії, зазначивши, що проблема недостатньої оплати педагогічним працівникам є актуальною і потребує негайного вирішення.

Наступним кроком наради було представлення присутнім Плану заходів щодо погашення дефіциту бюджету Журавненської селищної ради у 2024 році на оплату праці педагогічним працівникам, оплата праці яких здійснюється за кошти освітньої субвенції.  Начальник відділу освіти, культури, молоді, спорту, туризму та охорони культурної спадщини Журавненської селищної ради Роман Артемчук в деталях подав картину дефіциту освітньої субвенції  і запропонував шляхи її подолання.

 У пошуках рішення було проаналізовано всі статті видатків, розглядалася економія при оптимізації мережі, а саме ліквідації малокомплектних шкіл та пониження ступеня Лисківського  КЗЗСО І-ІІІ ст.

Начальник відділу освіти нагадав присутнім, що з метою приведення закладів загальної середньої освіти до вимог чинного законодавства рішенням 22 сесії Журавненської селищної ради №22-17 від 16 лютого 2023 року затверджено План трансформації мережі комунальних закладів загальної середньої освіти Журавненської селищної ради на 2023-2027 роки.

Крім цього, для часткового подолання дефіциту освітньої субвенції, з бюджету селищної ради буде залучено 700 000 грн. тому, що основним і першочерговим обов’язком залишається спрямування коштів на обороноздатність та підтримку ЗСУ.

Наступним важливим моментом була презентація бюджету Журавненської селищної територіальної громади на 2024 рік, яку підготувала начальниця фінансового відділу Мар’яна Іваськів (https://zhuravnenska-gromada.gov.ua/proekt-bjudzhetu-2024-14-52-20-04-12-2023/).

Доповідачка наголосила на основних акцентах формування проєкту бюджету, продемонструвала динаміку видаткової частини бюджету Журавненської селищної територіальної громади за 2021-2024 рр, презентувала структуру видатків загального фонду бюджету громади на 2024р.,  розподіл коштів на сферу освіти та забезпечення освіти за рахунок коштів місцевого бюджету у 2024 році.

Під час наради були вислухані думки та пропозиції всіх учасників. У пошуках рішення долучилася до обговорення директорка Журавнівського КЗЗСО школи-ліцею Надія Цибак, порушивши питання наповнюваності класів. Вона підкреслила, що державна освітня субвенція розраховується за формулою, яка розподіляє кошти відповідно до наповненості класів. Тобто, чим нижча наповнюваність класів у школі, тим менше коштів отримує місцевий бюджет на її утримання. Від цього, у першу чергу, недофінансовується опорна школа, де наповнюваність класів найбільша.

 Нарада за круглим столом -  важливий крок у напрямку поглиблення розуміння проблеми та пошуку конкретних рішень. Сподіваємося, що зроблені спільні кроки наблизять нас до вирішення фінансової проблеми.

Відділ освіти, культури, молоді, спорту, туризму та

охорони культурної спадщини Журавненської селищної ради

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень