Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Психосоціальна послуга на Львівщині: як її отримати та як вона розвиватиметься надалі

Дата: 15.09.2023 10:39
Кількість переглядів: 84

Фото без опису

У Львівській області втілюють низку проєктів, які спрямовані на покращення ментального здоровʼя громадян. З початком повномасштабного російського вторгнення психосоціальну допомогу почали надавати ВПО. Зараз її може отримати кожен, хто цього потребує. Детальніше розповідаємо про корисні ініціативи:

🔹Координаційні центри підтримки цивільного населення:

З травня цього року, після прийняття постанови Кабміну № 470, офіси КЦ діють у кожному районі Львівщини та у багатьох громадах. Керівницею Координаційного центру при ЛОВА є радниця начальника адміністрації Галина Бордун. Загалом у центрах надали необхідні послуги вже більше ніж 60 тисячам людей – йдеться як і про психологічну, так і про юридичну чи гуманітарну допомогу.

Для зручності ЛОВА створила інтерактивну карту, де можна знайти адреси усіх важливих установ, зокрема Координаційних центрів  https://loda.gov.ua/project/57381. Станом на зараз це понад 350 локацій, 28 з яких – офіси КЦ. На карті вказані години роботи кожного місця та контактні телефони.

Також там розмістили інформацію про всі безкоштовні прихистки; кабінети перевірених психотерапевтів; центри допомоги ветеранам та родинам військових; інклюзивно-ресурсні центри, де батьки дітей з інвалідністю можуть отримати необхідну допомогу; заклади професійно-технічної освіти, де ВПО та й місцеве населення можуть записатися на перенавчання і знайти нове місце праці.

🔹Допомога родинам захисників і захисниць:

З минулого місяця Львівська ОВА організовує у громадах зустрічі з сімʼями військових. У серпні провели вже 6 зустрічей. Учасники отримують юридичні роз’яснення щодо своїх питань, можливість поспілкуватися з представниками ТЦК та СП, міграційної служби, Пенсійного фонду, управлінь соцзахисту, поліції, Офісу підтримки родин військовослужбовців, регіонального штабу з питань поводження з військовополоненими.

Графік зустрічей з родинами військових у вересні  https://loda.gov.ua/news/78223

🔹Психоедукація у сфері освіти та навчання психологів:

Минулого року Координаційний центр підтримки цивільного населення спільно з Департаментом освіти і науки Львівської ОДА почали розвивати напрям психологічної обізнаності в освітньому середовищі нашої області. Станом на сьогодні за підтримки 10 міжнародних партнерів навчання з психоедукації пройшли орієнтовно 16 тисяч учасників – це учні, їхні батьки та вчителі.

Завдяки партнеру КЦ при ЛОВА – громадської організації «Коло сім’ї» у вересні на Львівщині також розпочали навчання практичних психологів – задля того, щоб створити у громадах, де бракує такої кількості партнерів, які є в містах районного значення, можливість для жителів отримувати психологічні послуги.

Нагадаємо, на Львівщині втілюють Комплексну програму охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки цивільного населення на 2023 – 2026 роки. Презентувати її планують 22 вересня. У межах реалізації ініціативи планують відкрити пункти надання психіатричних послуг у кластерних лікарнях, розвивати тему турботу про психічне здоров’я в освітніх середовищах.

Більше про проєкти розповіли заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко, голова КЦ, голова робочої групи з написання Програми Галина Бордун та заступник голови робочої групи з написання Програми, виконавчий директор Інституту психічного здоров’я УКУ Орест Сувало. Читайте тут  https://loda.gov.ua/news/78381

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень