A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Відбулося засідання робочої групи з питання забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині заробітної плати на території Журавненської територіальної громади

Дата: 16.08.2023 15:10
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

У вівторок, 15 серпня 2023 року, у приміщенні Народного Дому смт.Журавно (за адресою пл.Ст.Бандери, 23) відбулося засідання робочої групи з питання забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині заробітної плати на території  Журавненської територіальної громади за участю:

  • головного державного інспектора з питань праці Південного регіону Управління інспекційної діяльності у Львівській області Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці Галини Миронівни Нагірняк;
  • директора Жидачівської РФ ЛОЦЗ Олени Франківни Михальчук;
  • заступника начальника відділу взаємодії з роботодавцями та рекрутингу Марії Миколаївни Швед;
  • головного спеціаліста відділу з питань забезпечення взаємодії з органами місцевого самоврядування Стрийської РВА Орислави Миколаївни Снігури;
  • заступника начальника Жидачівської ДПІ Ониськіва Василя Мирославовича;
  • старшого державного інспектора Жидачівської ДПІ Кадюк Марії Степанівни
  • відповідальних посадових осіб Журавненської селищної ради та фінансового відділу і старост;
  • запрошених керівників та бухгалтерів бюджетних установ, фізичних осіб-підприємців із населених пунктів територіальної громади.

З метою проведення інформаційної роботи серед населення в частині роз’яснення положень трудового законодавства та роз’яснювальної роботи серед роботодавців щодо дотримання ними вимог чинного законодавства в частині використання найманої робочої сили та запобігання фактам неофіційних трудових відносин, захисту трудових і економічних прав громадян, активізації роботи щодо легалізації трудових відносин між роботодавцями та найманими працівниками, а також забезпечення необхідності сплати податкових зобов'язань до бюджетів усіх рівнів та дотримання чинного законодавства про працю проведено профілактичну та роз’яснювальну роботу із суб’єктами господарювання щодо:

- незаконної підприємницької діяльності;

- легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення;

- виплати заробітної плати не менше законодавчо встановленого розміру;

обліку товарів у роздрібній торгівлі через РРО або ПРРО;

грантових програм для розвитку підприємництва.

Робоча група є дорадчим органом Журавненської селищної ради, створеним для здійснення моніторингу ситуації щодо виконання рішень Кабінету Міністрів України про підвищення розміру мінімальної заробітної плати та оперативного вирішення проблемних питань під час запровадження розміру мінімальної заробітної плати в Журавненській територіальній громаді і діє на постійній основі.

Тому, на засідання робочої групи було запрошено усіх підприємців, державні служби для надання роз’яснень, можливості обміну думками, особливо у період, коли у нашій державі другий рік йде війна. Представники різних державних служб, інституцій, інформували усіх присутніх про зміни законодавства, поспілкувалися про особливості підприємницької діяльності у воєнний час.

З учасниками зустрічі головним державним інспектором з питань праці проведена роз’яснювальна робота щодо належного оформлення трудових відносин з найманими працівниками та дотримання розміру мінімальної заробітної плати, розглянуто питання щодо «тіньової» зайнятості. Акцентовано увагу, що Держпраці дозволено протягом періоду воєнного стану проводити  позапланові заходи державного нагляду (контролю) у сфері охорони праці, гігієни праці, а також з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю. Водночас інформовано, що відповідно до доручення Прем'єр-міністра України від травня 2023 року Держпраці зобов'язана  протягом травня – грудня цього року забезпечити здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю в частині дотримання строків та першочерговості виплати заробітної плати на підприємствах, в установах, організаціях та у фізичних осіб - підприємців, щодо яких наявна інформація про порушення строків виплати заробітної плати більш як за один місяць.

 Заступником начальника відділу взаємодії з роботодавцями та рекрутингу служби зайнятості наголошено на можливостях участі підприємців у різних програмах для залучення додаткових коштів на розвиток підприємництва.

Актуальними для підприємців стали роз’яснення  змін до Податкового кодексу України  в частині застосування та відповідальності за порушення вимог Закону про РРО. З 1 серпня 2023 року обов'язок із застосування ПРРО / РРО стосується практично всіх юридичних осіб та ФОП, що працюють в сфері роздрібної торгівлі, послуг населенню та громадського харчування та приймають оплати готівкою, платіжними картками.

Щоб працювати у правовому полі, податківці надали  роз’яснення та рекомендації, які дадуть змогу правильно застосовувати РРО і не платити зайвого, адже з 01 жовтня 2023 року застосування штрафних санкцій за порушення порядку використання РРО/ПРРО відновлюється.

Хочеться, щоб важливість даних питань знайшла розуміння серед роботодавців і найманих працівників. Інакше – доведеться сплачувати великі штрафи та нести відповідальність згідно із законом.

Журавненська селищна рада, як орган місцевого самоврядування, розуміє, що підприємці, ведучи свій бізнес несуть і соціальне навантаження. Проте, звертаємо увагу і на те, що у Журавненській територіальній громаді ще залишається неформально зайняте населення. Найбільша частка неформально зайнятого населення спостерігається у сільському господарстві, роздрібній торгівлі, ремонті автотранспортних засобів, наданні різних видів послуг, будівництві. 

Маємо надію, що дана зустріч  була корисною для підприємців нашої громади. Отримане роз’яснення у формі обміну думками, спонукатиме роботодавців самостійно організувати роботу щодо приведення трудових відносин із найманими працівниками у відповідність до правових норм, щоб не застосовувати до них контрольно-ревізійні заходи. Адже за порушення трудової діяльності  юридичні і фізичні особи згідно КЗЗпП несуть адміністративну, фінансову, кримінальну відповідальність.

За результатами засідання робоча група і надалі буде проводити моніторинг дотримання вимог законодавства України та інформаційно-роз’яснювальну роботу із можливими виїздами за місцем діяльності СПД.

Будьмо свідомими і чесними громадянами - платниками податків, підтримуємо економіку України та наближаймо перемогу України!

Протокол засідання робочої групи

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень