A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Обов’язкове застосування РРО/ПРРО з 1 серпня 2023 року: кого стосується

Дата: 08.08.2023 22:03
Кількість переглядів: 38

Фото без опису

З 01.08.2023 набрав чинності Закон України від 30.06.2023 року № 3219-ІХ, який, зокрема, вносить зміни в частині застосування відповідальності за порушення вимог Закону про РРО

Обов’язок використання РРО/ПРРО під час здійснення розрахункових операцій набрав чинності ще із 01.01.2022. Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, санкції за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО) не застосовують, крім санкцій за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу підакцизних товарів (п. 12 розділ ІІ Закону про РРО).

Тож, використання РРО/ПРРО наразі є обовязковим для:

Виняток становлять:

  • ФОП І групи;
  • ФОП, які приймають оплату виключно банківськими переказами на реквізити IBAN, E-banking;
  • ФОП ІІ-ІV груп, які здійснюють торгівлю на селі за таких умов:
    • річний обсяг доходу на один структурний підрозділ за рік не перевищує 1 млн грн;
    • торгівля здійснюється не в одному торговельному об’єкті з підакцизними товарами;
    • СГ не здійснює дистанційну торгівлю товарами;
    • орган місцевого самоврядування не прийняв рішення про обов’язкове застосування РРО.

З 1 серпня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 року № 3219-ІХ, який, зокрема, вносить зміни в частині застосування відповідальності за порушення вимог Закону про РРО.

Зміни передбачають:

  • звільнення госсуб’єкта від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО, вчинені у період з 01.01.2022 до 01.10.2023. Крім відповідальності за порушення порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів, діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти та у сфері організації та проведення азартних ігор;
  • з 01.10.2023 знову штрафуватимуть за порушення порядку використання РРО/ПРРО. З 01.10.2023 від відповідальності за порушення вимог Закону про РРО звільняють госпсуб’єктів (крім порушень порядку розрахунків при продажу підакцизних товарів), вчинені при продажу товарів/послуг на:
    • тимчасово окупованих територіях — по дату завершення тимчасової окупації відповідних територій;
    • територіях активних бойових дій — по дату завершення бойових дій;
    • територіях можливих бойових дій — по дату припинення можливості бойових дій.

Дати завершення бойових дій, дати завершення тимчасової окупації, дати припинення можливості бойових дій визначають відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуть (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

До закінчення воєнного стану, але не довше ніж до 01.08.2025 встановили зменшений розмір штрафних санкцій за незастосування РРО/ПРРО, невидачу розрахункового документу або видачу його на неповну суму покупки, що застосовують до ФОП-єдинників, не платників ПДВ, які здійснюють торгівлю. Крім продажу підакцизних, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медпризначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння. Розмір штрафу — 25% вартості проданих з порушенням товарів/послуг за порушення, вчинене вперше та 50% за кожне наступне порушення. Раніше — 100% та 150% відповідно.

Джерело: https://buhplatforma.com.ua/news/67470-obovyazkove-zastosuvannya-rroprro-z-1-serpnya-2023-roku-kogo-stosuetsya

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень