A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

ДО УВАГИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ЖУРАВНЕНСЬКОЇ ГРОМАДИ !!!

Дата: 22.02.2023 18:23
Кількість переглядів: 89

Фото без опису

Вже рік, як наша країна живе в умовах воєнного стану. Для того, щоб полегшити діяльність підприємців та підтримати їх бізнес в цей важкий час, державою було впроваджено ряд заходів, спрямованих на стабілізацію економіки.

Одним із таких заходів стало прийняття Верховною Радою України Закону №2120, яким були внесені зміни до ПКУ та інших законодавчих актів. Він набув чинності ще в березні 2022 року. З того моменту вже пройшло досить багато часу, а в багатьох ФОПів ще досі виникають питання, які податки вони можуть не платити та як обліковувати та подавати звітність у такому випадку.

✅ Проте 27.01.2023 року урядом схвалено проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (реєстр. № 8401), а 31 січня відповідний законопроєкт №8401 зареєстрований Д. Шмигалем у ВРУ.

Метою законопроєкту є виконання Україною зобов’язань у рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 08.12.2022 р., відповідно до якого, поміж іншого, Україна взяла на себе зобов’язання якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкової політики.

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування (крім пп. 69.33 розділу XX ПКУ, який набере чинності з 1 липня 2023 року).

Серед іншого, пропонується встановити, що окремі норми діють до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше 01.07.2023.

Таким чином, з II півріччя 2023 року:

🔹 ФОПи та юридичні особи втрачають право бути платниками єдиного податку III групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу (вони мають повернутися до ставки 5% чи загальної системи оподаткування);

🔹 ФОПи – платники єдиного податку I та IІ груп втрачають право не сплачувати єдиний податок;

🔹 відновлюється проведення документальних перевірок;

🔹відновлюється перебіг окремих строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи;

🔹 повертаються штрафні санкції за порушення податкового законодавства.

Нагадуємо, що ліміти доходу ФОП прив’язуються до розміру встановленої на початок року мінімальної заробітної плати. В 2023 році її розмір становить 6700 грн. Відповідно, ліміти для підприємців будуть наступні:

  • ФОП 1 група  (167 мінімальних заробітних плат ) - 1 118 900 грн.
  • ФОП 2 група  (834 мінімальних заробітних плат) -  5 587 800 грн.
  • ФОП 3 група  (1 167 мінімальних заробітних плат) - 7 818 900 грн.

Наголошуємо, що ФОП 3 групи на 2% формально не мають ліміту доходу, але варто враховувати, що вже літом цього року спрощена система оподаткування може бути скасована, і підприємцям доведеться повертатися до своєї «старої» податкової групи.

Відповідно, їхній дохід не повинен виходити за межі встановленого для тієї групи ліміту.

Для того щоб не мати неприємних наслідків, цей момент варто контролювати протягом всього року, щоб у разі необхідності вчасно вжити необхідних заходів по вирішенню ситуації.

Фінансовий відділ Журавненської селищної ради в межах наданих повноважень на постійній основі проводить інформаційно-роз’яснювальну роботу серед суб’єктів господарювання та найманих працівників щодо обов’язковості офіційного оформлення трудових відносин і доводить до Вашого відома, що з 1 липня 2023 року  відновлюється проведення документальних перевірок та повертаються штрафні санкції за порушення податкового та трудового законодавства.

  В умовах воєнного стану надзвичайно важливим є забезпечення оперативного, належного та безперервного виконання місцевих бюджетів. З метою забезпечення ефективного функціонування бюджетної сфери та життєво необхідних потреб жителів територіальних громад у період дії воєнного стану.

Сподіваємося, що наша взаємна та плідна співпраця приведе до виконання поставлених завдань перед громадою та її мешканцями!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень