A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

З 1 грудня відбудеться перерахунок пенсій у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму

Дата: 30.11.2022 08:42
Кількість переглядів: 95

Фото без опису

З 1 грудня проведуть перерахунки пенсій у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Про це повідомили у Головному управлінні Пенсійного фонду України у Львівській області.

"Відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на 2022 рік” з 1 грудня 2022 року відбудеться підвищення розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, на 66 грн – з 2 027 грн до 2 093 грн. Це є підставою для перерахунку розмірів мінімальної пенсії за віком та доплати за понаднормовий стаж (непрацюючим пенсіонерам), надбавок та підвищень, мінімальних пенсійних виплат, максимальної пенсії, які залежать від прожиткового мінімуму. Розмір підвищення у кожного пенсіонера визначається індивідуально та залежить від того, чи є в пенсійній виплаті складові, розмір яких базується на прожитковому мінімумі. Встановленням мінімальної пенсійної виплати непрацюючим особам віком до 70 років з повним страховим стажем", - зазначили у ГУ ПФУ.

З 1 грудня 2022 року у непрацюючих пенсіонерів віком до 70 років, пенсію яким призначено відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та які мають страховий стаж чоловіки – не менше 35 років, жінки – не менше 30 років, розмір мінімальної пенсійної виплати не може бути менше 2 500 грн.

"Якщо розмір їх пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 2 500 грн, встановлюється доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. Тим, хто має меншу тривалість страхового стажу, доплата встановлюється до розміру, пропорційного до наявного в них страхового стажу. Ця доплата враховується при проведенні подальших перерахунків. Тим, хто отримує “страхову” пенсію, має повний страховий стаж і продовжує працювати, доплата до 2 500 грн або до розміру, визначеного пропорційно наявному стажу, встановлюється з дати звільнення з роботи. Зміною показника середньої заробітної плати, який застосовується при обчисленні пенсій по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та непрацездатним членам їх сімей", - повідомили в пенсійному фонді.

З 1 грудня зростуть пенсії по інвалідності учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які отримали каліцтво чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, та пенсії у зв’язку з втратою годувальника з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

"Такі пенсії перераховуються з урахуванням середньої заробітної плати 6 186,32 грн (середня заробітна плата за 2014-2016 роки, з якої сплачено страхові внески (3 764,40 грн), збільшена на коефіцієнти індексації 1,17; 1,11; 1,11 та 1,14). Перерахунки пенсій проводяться автоматично без додаткових звернень до органів Пенсійного фонду України. Виплата пенсій в перерахованих розмірах буде проводитись з грудня у встановлені пенсіонерам дати виплати", - додали у ГУ ПФУ.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень