A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Про встановлення меж земельної ділянки

Дата: 08.09.2022 10:14
Кількість переглядів: 157

Консультує Ольга Жила - фахівчиня Миколаївського бюро правової допомоги Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Яким чином відбувається встановлення   меж  земельної  ділянки?

Встановлення   меж  земельної  ділянки  в  натурі  (на місцевості) здійснюється на підставі розробленої та затвердженої технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), технічної  документації  із  землеустрою щодо поділу та об'єднання земельних  ділянок  або  проекту   землеустрою   щодо   відведення земельної ділянки. Зазначу, що у разі формування земельної ділянки, крім інших вимог на кадастрових планах земельних ділянок, повинні відображатися відомості про встановлені межові знаки, що передбачено статтею 34 Закону України «Про Державний земельний кадастр». Матеріали перенесення меж земельної ділянки в натуру (на місцевість) (у разі формування земельної ділянки) включаються до проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Це передбачено статтею 50 Закону України «Про землеустрій».

Хто несе відповідальність за якість робіт?

Відповідальними особами за якість робіт із землеустрою можуть бути лише сертифіковані інженери-землевпорядники, які згідно із статтею 66-1 Закону України «Про землеустрій» зареєстровані в Державному реєстрі сертифікованих інженерів-землевпорядників.

Що таке кадастрові зйомки?

Діє норма статті 198 Земельного кодексу України, яка визначає, що таке кадастрові зйомки та що вони включають. Так,  кадастрові зйомки - це комплекс робіт, виконуваних для визначення та відновлення меж земельних ділянок. Вони включають: геодезичне встановлення меж земельної ділянки; погодження меж земельної ділянки з суміжними власниками та землекористувачами; відновлення меж земельної ділянки на місцевості; встановлення меж частин земельної ділянки, які містять обтяження та обмеження щодо використання землі; виготовлення кадастрового плану.

Чи обов’язково слід встановлювати межі земельної ділянки в натурі (на місцевості)?

Законодавець визначив обов’язковість встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Разом з тим, звертаю увагу, що процедури виконання вказаних робіт не визначено. До серпня 2021 такі роботи регулювались Інструкцією про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, затвердженою наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 18.05.2010 № 376. 13 серпня 2021 року Міністерством аграрної політики та продовольства України наказом №127 згадану Інструкцію скасовано (втратила чинність). У відсутність нормативно-правового акту, який регулює процедуру погодження меж, підписання актів приймання-передачі межових знаків та інше, кожний сертифікований інженер-землевпорядник, який розробляє документацію із землеустрою, відображає у спосіб, визначений індивідуально. Це може бути відображено як у кадастровому плані, так і пояснювальній записці чи в іншому матеріалі, але має бути обов’язково.

Дякуємо за роз'яснення , пані Ольго.

А наразі нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу Ви зможете, звернувшись до бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Жидачів, вул.Шашкевича, 28..


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень