A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Школярів зі всієї країни запрошують навчатися в Українській дистанцій школі, яку започаткували на Львівщині

Дата: 09.08.2022 15:35
Кількість переглядів: 125

Проєкт «Українська дистанційна школа» (УДШ), який започаткували департамент освіти і науки Львівської ОВА та Центр Інноваційних освітніх технологій Національного університету «Львівська політехніка», продовжить роботу і у новому навчальному році. УДШ — ліцензована школа, у якій дистанційно навчають українських школярів згідно з державною шкільною програмою і в кінці навчального року видають табелі та атестати.

Торік в УДШ навчалися 3367 учнів, з яких 796 отримали документи про закінчення навчання. Зараз в УДШ працюють 86 вчителів.

Як розповів профільний заступник начальника Львівської ОВА Іван Собко, Львівська обласна військова адміністрація від самого початку підтримала цей важливий освітній проєкт, який започаткували у перші дні повномасштабного вторгнення рф. Успішній реалізації ініціативи Українська дистанційна школа сприяла підтримка Львівської ОВА освітніх проєктів, закладених в Програму розвитку освіти Львівщини. Зокрема, за проєктом «MOODLE — це про100!», з обласного бюджету ще на початку пандемії коронавірусу виділили кошти для підготовки вчителів, які зможуть навчати дистанційно, а також адміністрація допомогла з технічним забезпеченням освітян. 

«На жаль, так сталося, що 24 лютого вже повномасштабно в Україну зайшли так звані сусіди і наше життя, а особливо життя наших дітей, докорінно змінилося. Проте Україна в різні періоди своєї історії була зрілою і сильною, а українці – нацією високоосвічених, розумних та інтелігентних людей.

Тож майже одразу після початку повномасштабної війни Центр інноваційних освітніх технологій Львівської Політехніки спільно з департаментом освіти і науки адміністрації запустили волонтерський проєкт «Українська дистанційна школа». Мета проєкту – забезпечити можливість навчатися кожній дитині, яка не змогла через воєнний стан піти до школи. Складно привчити перші-четверті класи до цих новацій, тому що ніхто і нічого не замінить офлайн навчання та живого спілкування педагогів й учнів. Проте ми мусили прийняти нові виклики, а попередній досвід з Covid-19 навчив нас працювати на різного роду онлайн-платформах. Проєкт УДШ створили на Львівщині і за її прикладом працюють вже і в інших областях України», — зазначив Іван Собко.

Про особливості цьогорічної УДШ розповіла керівниця школи, директорка Центру інноваційних технологій Національного Університету «Львівська політехніка» (Центр) Маргарита Носкова. Зокрема:

  • навчатися зможуть учні від першого по одинадцятий клас (торік лише від п’ятого класу);
  • працюватиме психолог, який надаватиме консультацію і допомогу як дітям, так і батькам;
  • з’явилися наставники (в УДШ відмовилися від радянського застарілого терміну «класні керівники») і окрема програма заходів виховного характеру, які дозволять учням не втрачати зв’язок з Україною, якщо він обмежений, і відчувати, що вони потрібні своїй державі;
  • платформу, на якій відбувається навчання, оновили та вдосконалили із врахуванням проблем, які були торік.

Навчання орієнтоване і є безкоштовне для:

  • дітей внутрішньо переміщених осіб;
  • дітей, які перебувають на окупованих територіях або в зоні активних бойових дій;
  • дітей, які через війну були змушені виїхати за кордон.

«Старт проєкту став можливим завдяки тому, що у Центрі інноваційних освітніх технологій НУ «Львівська політехніка» вже два роки тривала підготовка педагогів дистанційного навчання. 75% з них – з Львівської області, інші – з Києва, Запоріжжя, Харкова, Кропивницької (Кіровоградської), Волинської та інших областей.

УДШ — ліцензована школа. Цього року ми вже мали випуск дев’ятих і одинадцятих класів. 93% учнів, які випустилися з дев’ятого класу, залишилися навчатися далі в УДШ. Багато дітей після деокупації Київської, Запорізької, Сумської областей повернулися в свої школи, але за деякий час знову прийшли до нас, наголошуючи на тому, що якість навчання відповідає їхнім потребам», — зазначила Маргарита Носкова.

Керівниця УДШ наголошує, що навчання онлайн і дистанційне навчання – це різні речі.

«Наша школа організована за правилами повноцінного дистанційного навчання, яке поєднує очне навчання, навчальні сесії онлайн за допомогою різних ресурсів в захищеному освітньому середовищі — вбудованому сервісі вебконференцій. Це поєднання інтерактивного спілкування офлайн і онлайн всіх учасників процесу, а також включає доступ до навчальних матеріалів впродовж двадцяти чотирьох годин сім днів на тиждень і завдання для самостійного виконання. Це дозволяє дітям незалежно від того, де вони, організувати час свого навчання так, щоб вони спокійно і успішно могли отримати необхідні знання та закріпити їх», — додала Маргарита Носкова.

 «УДШ вдалося реалізувати завдяки кільком крокам: по-перше, завдяки тому, що керівництво Львівської обласної військової адміністрації в час початку ковіду виділило кошти з обласного бюджету на навчання вчителів у Львівській Політехніці – у Центрі інноваційних освітніх технологій. І тому вони мали відповідний досвід. Коли почалася повномасштабна війна, тоді власне волонтери з числа цих вчителів і створили цей унікальний проєкт.

По-друге, завдяки повній підтримці з боку Міністерства освіти і науки, а також завдяки постійній креативній роботі Центру, яка допомагає департаменту», — зазначив директор департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска.

Як приєднатися до Української дистанційної школи:

  • написати листа на електронну пошту: office.udsh@gmail.com
  • зателефонувати за номером: +380962502519
  • подати заявку через інтернет ресурс: lms.udsh.info?   

Набір в УДШ триває на постійній основі навіть після початку навчального року. Початок навчання – 1 вересня. Окрім того, навчатися можуть не лише діти, які у зв’язку з повномасштабним військовим вторгненням росії в Україну втратили таку можливість. На платній основі приєднатися до УДШ можуть усі охочі.

За інформацією Львівської обласної військової адміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень