A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Увага! Карантинний шкідник - золотиста картопляна нематода!

Дата: 08.08.2022 10:44
Кількість переглядів: 138

Основною рослиною-живителем золотистої картопляної нематоди є картопля. Також уражуються томати, баклажани та інші види родини пасльонових. Середні втрати врожаю картоплі від ураження рослин золотистою картопляною цистоутворюючою нематодою (захворювання - глободероз) складають 30%,але за високого рівня чисельності нематод у ґрунті можлива і повна загибель рослин. Особливо великої шкоди завдає на присадибних ділянках на полях,де картопля вирощується з порушенням сівозмін і повертається на попереднє місце вже на другий-третій рік. Вважається ,що за присутності в 1 грамі ґрунту лише 20 яєць втрачається до 2 тон картоплі з гектару.

Хворі рослини за сильного ступеня ураження мають пригнічений вигляд,передчасно жовтіють,відстають у рості та розвитку,їхня коренева система набуває “бородатого” вигляду. На коренях рослин-живителів навіть неозброєним оком можна побачити численні цисти нематод. У зараженої рослини знижується рівень фотосинтезу,і як наслідок цього-зменшується її біомаса. Падає товарна цінність новоутворених бульб(співвідношення товарної та дрібної фракції),погіршується їхня якість-зменшується вміст сухої речовини,крохмалю,білку,вітаміну С.

Оскільки золотиста картопляна нематода не здатна самостійно пересуватися на значні відстані,основним шляхом її розповсюдження є ґрунт із цистами,які обсипались із заражених рослин,а також бульби картоплі,коренеплоди,цибулини,укорінений садивний матеріал,декоративні й інші рослини із заражених полів. Цисти можуть механічно переноситися тарою,знаряддям,дощовими водами,вітром,тваринами й птахами.

Забороняється ввезення ураженого садивного матеріалу і ґрунту із зон поширення захворювання. Карантинне інспектування посадок картоплі (маршрутні обстеження)доцільно проводити в період масового цвітіння рослин. Для подальшого нематологічного аналізу відбирають зразки ґрунту. У разі виявлення зараження обов”язкове знищення посівів і посадок радикальним методом із негайним спалюванням викопаних рослин та дезінфекцією засобів інвентарю. До винищувальних заходів відносяться також — дотримання агротехніки,використання в сівозміні культур,які не уражуються картопляними нематодами(бобові,зернові,технічні культури,багаторічні трави та інші),внесення добрив,знищення бур”янів , вирощуванння нематодостійких сортів картоплі. Повинна дотримуватись просторова ізоляція-1 км-насінницьких посадок картоплі від виробничих і присадибних ділянок.

Провідний спеціаліст відділу карантину рослин Управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби:         І.О.Околовський


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень