A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Обережно - спека!

Дата: 28.06.2022 12:01
Кількість переглядів: 136

Фото без опису

 У спекотні дні, які прогнозуються найближчим часом на Львівщині, слід бути особливо обережними, стежити за своїм здоров’ям і дотримуватися певних правил поведінки.

 Підвищена температура навколишнього середовища може мати шкідливий вплив на організм людини, викликаючи погіршення самопочуття, зниження працездатності, загострення хронічних хвороб. Особливо це стосується людей похилого віку, людей з хронічними кардіологічними та серцево-судинними захворюваннями, з надмірною вагою, тих, хто працює на відкритих ділянках, у виробничих і громадських приміщеннях без кондиціонування.

Користуйтеся порадами, що вбережуть від спеки:

  • Не перебувайте на вулиці в спекотні години. Особливо в період з 11:00 до 16:00, коли сонце світить найсильніше.
  • Носіть вільний, легкий і світлий одяг. Одягайте вбрання з довгими рукавами, надівайте сонцезахисні окуляри (із захистом від UVA і UVB променів), капелюх, краще із широкими полями, щоби затінити обличчя, вуха та шию.
  • Перебувайте в охолодженому приміщенні. За можливості краще залишатись у будівлях із кондиціонером. Якщо вдома його немає — зайдіть до кондиційованих громадських приміщень — навіть кілька годин, проведених в охолодженому приміщенні, можуть допомогти тілу адаптуватися до спеки на вулиці.
  • Обмежте фізичну активність на свіжому повітрі опівдні. Зменшуйте об’єм фізичних вправ під час спеки. Людям, які не звикли працювати за високої температури повітря, рекомендовано починати вправи повільно та поступово збільшувати темп і підвищувати навантаження. У випадку прискореного серцебиття та браку повітря, варто припинити будь-які заняття. Перейдіть у тінь, відпочиньте, особливо, якщо відчуватимете запаморочення та слабкість. Проконсультуйтеся із сімейним лікарем щодо фізичних навантажень за спекотної погоди.
  • Намагайтеся звести до мінімуму перебування в громадському транспорті. Спека й задуха в замкненому просторі можуть спровокувати запаморочення й непритомність
  • Користуйтеся сонцезахисними засобами. Засмага може значно уповільнити здатність шкіри вивільняти надлишок тепла, впливаючи на здатність організму до охолодження, крім цього — зневоднює його. Шукайте засоби захисту від сонця з поміткою «широкий спектр» або «захист UVA/UVB» з SPF 30 і більше на етикетці — такі продукти діють краще. Застосовуйте їх повторно відповідно до інструкції на етикетці. Наносіть сонцезахисні креми за 30 хвилин перед виходом на вулицю.
  • Не бажано в спеку користуватися косметикою, особливо пудрою й тональними кремами. По-перше, вони ускладнюють дихання шкіри, і по-друге, як наслідок, людина сильніше пітніє, тож ефект від макіяжу виявляється прямо протилежним бажаному;
  • Категорично заборонено палити в спекотну погоду, оскільки нікотин звужує судини і підвищує тиск.
  • Приймайте прохолодний душ або ванну. Електричні вентилятори можуть забезпечити комфорт, але коли температура повітря досягає критичної позначки, вони стають неефективними. Кращий спосіб охолонути — прийняти прохолодний душ або ванну.
  • Пийте більше води. Підтримуйте водний баланс незалежно від того, наскільки ви активні. Пийте багато, маленькими порціями, не чекайте на відчуття спраги. Важливо! Порадьтеся з вашим лікарем щодо допустимої кількості вживання води в спеку, якщо є протипокази за станом здоров’я.
  • Уникайте споживання гарячих та важких страв. Вони створюють додаткове теплове навантаження для вашого тіла.
  • Не пийте солодкі напої та алкоголь. Вживання напоїв, що містять кофеїн, алкоголь або велику кількість цукру, призводить до втрати більшої кількості рідини. Уникайте дуже холодних напоїв, вони можуть викликати судоми шлунку.
  • Необхідно відмовитися від звички готувати їжу про запас. Категорично не можна купувати їжу в закладах вуличної торгівлі, не обладнаних холодильниками;

Врятуватися від спеки й освіжити організм допоможуть водні процедури. Це не означає, що потрібно купатися в брудних водоймищах або міських фонтанах.     

Однак гуляти біля води, частіше ополіскувати руки й обличчя, а також приймати душ два рази на день – це необхідний мінімум у спекотну погоду. Для шкіри особливо корисно вмиватися мінералкою або бризкатися спеціальною термальною водою.

Якщо у людини з’явились перші ознаки перегрівання організму (втома, головний біль, запаморочення, слабкість, болі в ногах, спині, іноді блювота, шум у вухах, потемніння в очах, задишка, серцебиття) необхідно:

  •  швидко перенести потерпілого в прохолодне місце, покласти на спину, зняти або розстібнути одяг;
  • змочити голову та ділянку серця холодною водою або покласти на них змочений холодною водою рушник. Можна зробити вологе обгортання або протерти тіло потерпілого шматочком льоду, облити його прохолодною водою, але обережно і не довго. Температура тіла потерпілого не повинна бути нижча від 38 °С;
  • якщо людина не знепритомніла, корисно дати їй попити міцний холодний чай, холодну воду;
  • у випадку зупинки дихання і серцевої діяльності необхідно до прибуття лікаря почати зовнішній масаж серця і штучну вентиляцію легень;
  • враховуючи можливі ускладнення (набряк мозку, інсульт), необхідно одразу ж викликати швидку допомогу та доставити постраждалого в лікарню.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень