A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Гуманітарна допомога для сільськогосподарських виробників: правові та організаційні засади

Дата: 10.05.2022 14:14
Кількість переглядів: 351

Фото без опису

На проведення посівної кампанії сільгоспвиробники Львівщини одержали суттєву допомогу від різних міжнародних компаній у вигляді гуманітарної допомоги насінням кукурудзи, картоплі, сої, соняшника, трав.  

Відповідно до Закону України, гуманітарна допомога – це цільова адресна безоплатна допомога в грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань.  

На виконання статті 11 Закону України «Про гуманітарну допомогу» Міністерство фінансів України видало наказ «Про порядок бухгалтерського обліку гуманітарної допомоги». Його дія поширюється на юридичних осіб незалежно від видів діяльності та форм власності (крім бюджетних установ), які одержали гуманітарну допомогу (отримувачі), які її потребують і яким вона безпосередньо надається (набувачі).

Відповідно до цього Порядку одержану гуманітарну допомогу у вигляді грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей отримувач відображає за дебетом рахунків обліку грошових коштів, товарів, запасів та іншого майна в кореспонденції з рахунком 48 «Цільове фінансування і цільові надходження». Таким самим записом отримана гуманітарна допомога у вигляді грошових коштів і товарно-матеріальних цінностей відображається і набувачами.

Щодо обліку насіння фізичними особами підприємцями, то безоплатно отримане насіння використовуватиметься для виробництва сільгосппродукції, яка надалі буде реалізована (продана), однак при продажу такої продукції підприємець не зможе отриманий дохід зменшити на вартість насіння у складі собівартості продукції.

Слід зазначити, що 5 березня 2022 року Кабмін прийняв постанову № 202 «Деякі питання отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги». Відповідно до постанови уряд максимально спростив вимоги до обліку благодійної допомоги. Установлено, що в умовах воєнного стану встановлені законодавством вимоги щодо отримання, використання, обліку та звітності благодійної допомоги від юридичних та фізичних осіб – резидентів і нерезидентів не поширюються.

Департамент агропромислового розвитку Львівської ОВА, зважаючи на те, що на території Львівської області бойові дії не ведуться та особливість отриманої гуманітарної допомоги у вигляді посівного матеріалу, який забезпечить майбутні економічні вигоди суб’єктам господарювання, радить забезпечити облік одержаної гуманітарної допомоги. 

Одержувачі гуманітарної допомоги можуть звернутись до Львівської аграрної палати щодо бухгалтерського та технологічного супроводу господарських операцій, яка виступила отримувачем насіннєвого матеріалу у вигляді благодійної допомоги. Адреса та контакти Львівської аграрної палати: м. Львів, вул. Залізнична, 16, номери телефонів +380679746981 та +3800672748123.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень