A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Львівщина працює над забезпеченням переселенців житлом

Дата: 09.05.2022 14:00
Кількість переглядів: 186

Фото без опису

Забезпечення житлом вимушено переселених осіб є одним з пріоритетних завдань Львівської ОВА. Для цього сьогодні роботу ведуть в декількох напрямках: ремонт наявних гуртожитків, викуп готового житла, будівництво модульного житла.

Капітальний та поточний ремонт наявних гуртожитків шляхом переобладнання нежитлових приміщень на житлові

Так, нещодавно Львівська ОВА затвердила нову обласну Програму реалізації пріоритетних інфраструктурних проєктів у Львівській області на загальну суму 50 млн гривень. В її рамках передбачене фінансування 11 об’єктів – гуртожитків закладів професійно-технічної та вищої освіти. 

За рахунок цих об‘єктів у найближчій перспективі область зможе забезпечити розгортання понад  тисячу додаткових ліжко-місць для ВПО у Бориславі, Стебнику, Новому Роздолі, Стрию, Червонограді, Миколаєві, Сокалі, Новояворівську тощо.

Викуп готового житла 

Тут спільно з територіальними громадами та забудовниками житла Львівська ОВА вже напрацювала базу житлового фонду, який пропонуватиметься під викуп для потреб ВПО. 

«Зараз маємо 85 житлових будинків (як багатоквартирні, так котеджного типу) з можливістю викупу понад 1600 квартир»,-  розповіли у департаменті економічної політики Львівської ОВА.

Будівництво модульного житла для ВПО

Для цього Львівська ОВА спільно з громадами сформувала єдину базу земельних ділянок, які можуть бути задіяні під будівництво житлових будинків для ВПО.

Ця база налічує 96 земельних ділянок загальною площею понад 600 га. Крім зведення модульних містечок у місті Львів, досягнуто згоди з 3 іншими громадами області щодо будівництва на їх території за кошти міжнародних донорів містечок для переселенців. 

Такі комфортабельні містечка з’являться у Стрийській, Судововишнянській та Добротвірській громаді. Це дасть можливість забезпечити належними умовами проживання до 1,5 тисяч ВПО. 

Нагадаємо, минулого тижня у Львові відкрили вже друге модульне містечко для жителів України, які рятуються від війни. Це 80 житлових будиночків, у які вже почали заселятись переселенці: цілі родини, сім'ї з дітьми та навіть домашніми улюбленцями. Загалом, в модульному містечку передбачили орієнтовно 320 місць для людей, які переїхали із зон активних бойових дій.

Усі модульні будиночки місто отримало від польського уряду за сприяння Міністерства розвитку громад та територій. Вони мають необхідні для життя інженерні комунікації: воду, світло, каналізування.

Нагадаємо, перше модульне містечко облаштували на території Львова у середині квітня. Воно складається із 88 будиночків.

Додамо, що сьогодні триває робота щодо залучення міжнародних організацій до забезпечення ВПО житлом.

«Працюємо над цим концептуально, орієнтуючись на розміщення ВПО у містах-центрах економічного життя регіону, де розвинута виробнича та соціальна інфраструктура. Адже основною нашою ціллю є не лише допомогти ВПО знайти прихисток, а й працевлаштуватися та на перспективу повноцінно інтегруватися в соціально-економічне життя громад»,- зазначають у департаменті економічної політики Львівської ОВА .

Так, сьогодні з метою вирішення житлового питання для ВПО адміністрація для допомоги залучили уряди країн-партнерів та декілька міжнародних фондів, зокрема: Управління ООН з обслуговування проектів (UNOPS), Норвезька рада у справах біженців (NRC), Благодійний фонд Ukrainians Help, Solidarités international, Safe Path Group, Проєкт USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»), Малопольське Воєводство Республіки Польща тощо.

Джерело: Львівська ОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень