A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Про умови перетину кордону особами із інвалідністю

Дата: 09.05.2022 10:06
Кількість переглядів: 166

Фото без опису

Спілкуємося із директором Стрийського  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марією Николаїшин

  У зв’язку із введенням воєнного стану в Україні внесено зміни у ряд нормативно-правових документів. Нововедення стосуються і правил перетину державного кордону громадянами України. Сьогодні ми спілкуватимемося із Марією Николаїшин –директором Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги  про те, яким чином може здійснюватися перетин державного кордону особами із інвалідністю.

Пані Маріє, скажіть будь ласка, за наявності яких документів мають право перетинати кордон України особи із інвалідністю?                         
 

На даний час у зв’язку із введенням на території України воєнного стану  особи з  інвалідністю  мають  право  перетинати державний кордон  за   наявності одного з таких документів, які підтверджують інвалідність:

-  довідки  до   акта   огляду медико-соціальною  експертною  комісією;

- посвідчення, яке підтверджує  відповідний   статус;

- пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує  призначення  соціальної допомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогу особам  з  інвалідністю  з  дитинства  та  дітям  з  інвалідністю", «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають
права  на  пенсію,  та  особам з інвалідністю". Важливо, що у такому посвідченні повинна бути  зазначена група та причина інвалідності;

-довідки для отримання пільг  особами  з  інвалідністю,  які  не мають права на пенсію чи соціальну допомогу. Зазначу, що вона повинна бути видана за відповідною формою, яка затверджена Мінсоцполітики.

 У супроводі яких осіб може здійснювати перетин кордону особа із інвалідністю І чи ІІ групи?

Така особа з інвалідністю І чи ІІ групи може здійснювати перетин державного кордону у супроводі: одного або обох   батьків,   на   утриманні   яких вона перебуває,  дружини  /чоловіка,  повнолітніх  сина/  доньки, їх дружини/  чоловіка. Важливо, що при цьому необхідно надати документи, які підтверджують родинні зв’язки та інвалідність.

 У супроводі яких осіб може здійснювати перетин кордону особа із інвалідністю, яка  потребує  постійного  догляду?

  Особа  з  інвалідністю  I  чи II групи або інша особа, котра потребує  постійного  догляду, може перетинати кордон  у супроводі особи, яка здійснює за нею постійний  догляд. Разом з  тим, визначено документи, які необхідно пред’явити на кордоні: посвідчення,  довідку  про  отримання  компенсації (допомоги чи  надбавки)  на  догляд,  а  у  разі  супроводу  особи з інвалідністю  I   чи   II   групи,  ще й додатково  документ,  що підтверджує її інвалідність.

Хто може супроводжувати при перетині кордону недієздатну особу?

Особа  з  інвалідністю, яка визнана  судом  недієздатною, може перетинати кордон у супроводі свого опікуна. Тоді необхідно разом із документами, які посвідчують недієздатність особи, надати рішення  про  призначення опікуна. А якщо опікуна такій особі ще не призначено, тоді вона може перетнути кордон у супроводі одного із повнолітніх членів сім’ї. У такому випадку, крім документа, який засвідчує недієздатність особи, слід надати ще й документ, який підтверджує родинні зв’язки.

  Хто може супроводжувати дитину із інвалідністю при перетині кордону?

  Дитина із інвалідністю може перетинати кордон у супроводі таких осіб:             

- матері  та / або батька;

- опікуна, піклувальника; 

- з  одним або обома прийомними батьками;

- батьками-вихователями;

-бабою, дідом, повнолітнім братом,  сестрою, мачухою, вітчимом, причому, обов’язково ураховуватиметься їхня приналежність до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації.

При перетині кордону необхідно надати один із таких документів:  

- посвідчення,  що   підтверджує призначення соціальної  допомоги, в якому  зазначено категорію "дитина з інвалідністю";

- довідку про  отримання державної соціальної допомоги дітям з інвалідністю, виданої структурним підрозділом з питань соціального захисту населення, або  індивідуальної  програми реабілітації  дитини з  інвалідністю, виданої лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу;

-- медичний  висновок про дитину з інвалідністю до 18 років.

Якщо супровід здійснюється батьком/ матір’ю чи обома батьками дитини, тоді слід додати документи, які підтверджують їхні родинні зв’язки. А коли ж іншими особами, скажімо, опікуном, піклувальником, тоді слід надати документ про надання дитині відповідного статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, а також документ,  що  підтверджує  відповідні  повноваження особи, що супроводжує  дитину  з  інвалідністю.

Коли ж супровід дитини із інвалідністю здійснюється бабою, дідом, повнолітнім братом,  сестрою, мачухою, вітчимом тоді такі особи повинні пред’явити при перетині кордону, окрім документів, які посвідчують родинні зв’язки, ще й документи, які підтверджують те, що вони належать до переліку категорій осіб, які звільнені від військової служби та мобілізації.  

Ми продовжимо співпрацю зі Стрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. А наразі пам’ятайте: у разі потреби звертайтеся до бюро правової допомоги  за адресою: м. Жидачів, вул.Шашкевича, 28.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень