A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Все, що треба знати про мобілізацію в Україні

Дата: 31.03.2022 15:20
Кількість переглядів: 200

Через повномасштабне вторгнення росії 24 лютого 2022 року Президент Володимир Зеленський видав Указ "Про загальну мобілізацію”, який 3 березня 2022 року набув чинності.

Відтоді проводиться загальна мобілізація на території всіх областей України, що триватиме протягом 90 діб.

Що таке загальна мобілізація?

Мобілізація — це комплекс заходів, спрямованих на переведення державної інфраструктури та збройних сил у військовий стан у зв’язку з надзвичайними умовами всередині країни або ж за її межами.

Мобілізація може бути загальною (проводиться в масштабі всієї держави) та частковою (проводиться на окремій території з метою підвищення бойової готовності збройних сил або окремих її формувань).

Відповідно до указу про загальну мобілізацію, всі військовозобов’язані громадяни України не можуть покидати межі країни та зобов’язані стати на військовий облік.

Втім це не означає, що абсолютно всі будуть покликані у збройні сили, потрібну кількість призовників має визначити генштаб ЗСУ. Також він визначає черговість призову.

Які є хвилі мобілізації?

Усього передбачено 4 хвилі мобілізації. Мобілізація проводиться на загальних підставах для всіх верств населення.

????Перша хвиля мобілізації: проходила в перші дні з початку вторгнення росії в Україну та передбачала призов оперативних резервістів, колишніх військовослужбовців, які мають бойовий досвід, ветеранів АТО та ООС, контрактників віком до 40 років.

????Друга хвиля мобілізації: почалася з 15 березня 2022 року та триває досі. Це мобілізація резервістів, що не потрапили в першу хвилю. Здебільшого це військовослужбовці, які з 2014 року проходили строкову службу або служили за контрактом.

????Третя хвиля мобілізації: далі забиратимуть до війська тих, хто належить до мобілізаційного резерву (військовозобов’язані громадяни, що закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу і яких не закликали під час попередніх мобілізаційних хвиль).

????Четверта хвиля мобілізації: останніми закликатимуть громадян, які не мають вікових і фізичних обмежень за призивом на військову службу, що становлять так званий громадський резерв. Це чоловіки, які не мають бойового досвіду, які можуть бути залучені у військові формування за умов найкритичнішого сценарію війни.

Джерело: Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Львів).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень