A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Захистимо дітей від поліомієліту!

Дата: 11.02.2022 15:51
Кількість переглядів: 200

Фото без опису

Шановні батьки!

 Чи отримала ваша дитина щеплення відповідно Календаря? Якщо ні – Ви свідомо залишаєте її в зоні ризику. Поліомієліт – небезпечне захворювання, яке загрожує невиліковним паралічем і навіть смертю. Небезпечним є для тих , хто не отримав щеплення взагалі або отримав з порушенням календаря.  А таких діток чимало. Середній рівень щепленнями в Україні ледь перевищує 71 % при необхідних 95 %, щоб можна було сподіватись на колективний імунітет.

  В Україні зареєстровано 2 випадки паралітичного поліомієліту серед дітей. Одна дитинка з цих двох перебувала на стаціонарному лікуванні у Львові тривалий час. Таким чином, вірус циркулює і на території Львівської області зокрема.

 Збудник, який викликає цю  хворобу, передається дуже легко від людини до людини: через слину, через іграшки, овочі, фрукти, воду. І краплинним шляхом, як ковід,

 Симптоми: у 70 % випадків захворювання має безсимптомний перебіг, але його носій становить небезпеку для інших людей зі слабшим імунітетом. У 25 % випадків поліо має симптоми, що нагадують грип (гарячка, головний біль, нудота , біль в животі). Таким чином,  джерелом інфекції можуть бути люди без порушень функції руху, а з симптомами застуди або харчового отруєння, які також можуть бути викликані вірусом поліомієліту. Основні симптоми паралітичного поліомієліту: парези і паралічі (порушення роботи м’язів  кінцівок, серцевого та дихальних м’язів). Людина на все життя може залишитися інвалідом або померти.

Противірусних ліків проти поліомієліту досі не винайшли! Єдиний вид боротьби – це вакцинація. Використовують 2 види вакцини. Інактивована (вводиться в м’яз) у    віці 2 місяці, 4 місяці. Якщо хтось розпочинає курс щеплень пізніше, то першу і другу дозу завжди отримує інактивованою вакциною.  У віці 6 місяців, 18 місяців 6 і 14 років діти отримують живу поліомієлітну вакцину у вигляді крапель.

  В світі залишились лише 2 країни, де циркулює дикий поліовірус – Афганістан і Пакістан. В Україні спалах викликаний вакциноспорідненим циркулюючим поліовірусом 2-го типу. Для того, щоб спалах подолати і припинити циркуляцію вірусу в Україні, з 1 по 22 лютого 2022 року проводиться перший раунд вакцинації дітей інактивованою вакциною французького виробництва у пунктах щеплень. Вакцина є і вона безпечна! Провакцинувати потрібно всіх дітей віком до 6 років, хто з різних причин не був вакцинований проти поліомієліту. На території Львівської області таких діток чимало- близько 20 тис. На території Жидачівської ОТГ – 67 осіб, Ходорівської -208 осіб, Гніздичівської – 27 осіб, Журавненської -16 осіб, Миколаївської – 388, Новороздільської- 97, Розвадівської -47, Тростянецької -37. Все це наші діти, батьки котрих з тих чи інших причин відтермінували або відмовились від щеплення взагалі.

 Зателефонуйте своєму сімейному лікарю, щоб дізнатись, чи належним чином вакциновані Ваші діти, передивіться Паспорти вакцинації. Нагадаємо, щеплення від поліомієліту внесені у перелік обов’язкових* (ст. 12 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб») гарантованих державою щеплень. Їх можна отримати безоплатно у свого сімейного лікаря або педіатра.

 Памятайте, що ліків ДОСІ НЕМАЄ! Єдиний можливий опір поліомієліту – це вакцинація. Поліомієліт приводить до каліцтва, а інколи – до смерті. Хвороба не вибирає. Це завжди чиясь дитина , найдорожча та найрідніша, тож не ризикуйте!

Завідувач відділення епідеміологічного нагляду

Миколаївського відділу ДУ «Львівський ОЦКПХ

МОЗ України»    Майя Лико


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень