A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Які аналізи безоплатні для пацієнта - роз’яснення НСЗУ

Дата: 07.02.2022 22:27
Кількість переглядів: 358

Аналізи можуть бути складовою для визначення діагнозу та призначення лікування. Базові аналізи є безоплатними для пацієнтів і входять в перелік безоплатних медичних послуг на усіх рівнях медичної допомоги: первинної, спеціалізованої та медичної допомоги пацієнтам з COVID-19.

Актуальний перелік безоплатних медичних послуг за Програмою медичних гарантій доступний на сайті НСЗУ https://bit.ly/33Rqq25.

У пакеті первинної медичної допомоги для пацієнта із декларацією передбачено:

  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
  • загальний аналіз сечі;
  • рівень глюкози у крові;
  • загальний рівень холестерину.

А також швидкі тести: 

  • на вагітність; 
  • на тропонін;   
  • на ВІЛ; 
  • на вірусні гепатити; 
  • на антиген SARS-CoV-2 (тобто COVID-19).

Усі інші аналізи на амбулаторному рівні можна зробити безоплатно за наявності електронного направлення. Електронне направлення виписує лікуючий лікар – або лікар первинної ланки, або вузький спеціаліст, і тільки якщо це потрібно для встановлення діагнозу або призначення лікування. Пацієнт не може вимагати від лікаря направлення на аналізи, які він хоче зробити за власним бажанням. 

Більшість аналізів входять до переліку безоплатних послуг “Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація в амбулаторних умовах”. Це: 

  • загально-клінічні та біохімічні лабораторні дослідження (такі як загальні аналізи крові й сечі, біохімічний аналіз крові, дослідження спинномозкової рідини та інші);
  • бактеріологічні дослідження (наприклад, бакпосіви на β-гемолітичний стрептокок, стафілокок, на збудників дифтерії, грибкову флору, антибіотикограма та інші);
  • гормональні дослідження;
  • біопсія;
  • імунологічні дослідження для виявлення та контролю за інфекційними захворюваннями;
  • цитологічні, ендоскопічні, функціональні, офтальмологічні дослідження, дослідження слуху та інші інструментальні дослідження, такі як рентген, УЗД, електрокардіограма, відповідно до потреб пацієнтів.

Крім того, у кожному переліку безоплатних медичних послуг можуть бути свої специфічні аналізи. Наприклад, до переліку безоплатних медичних послуг “Медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках” входять у тому числі проба Кумбса, обстеження на вертикальні інфекції та інші.

До переліку безоплатних медичних послуг “Ведення вагітності в амбулаторних умовах” входять у тому числі дослідження  з визначення плацентарного фактора росту, а також визначення плазмового протеїну.

Якщо пацієнт лікується у стаціонарі, направлення на аналізи не видаються. Вони входять у безоплатний пакет послуг у стаціонарі. Наприклад, якщо госпіталізують пацієнта з коронавірусом, коли йому забиратимуть кров на аналіз, то не видаватимуть направлення для цього, а просто проведуть необхідні маніпуляції в рамках пролікованого випадку.

Пацієнту необов'язково здавати аналізи саме в тому закладі, де працює лікар, що виписує електронне направлення. Це може бути будь-який заклад, який влаштовує пацієнта. Проте, зробити аналізи безоплатно можна виключно у тих закладах, які працюють з НСЗУ за договорами й надають безоплатні медичні послуги пацієнтам за Програмою медичних гарантій. Такі заклади можна впізнати за наліпкою “Договір з НСЗУ”.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень