A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Пам'ятаймо Героїв Крут!

Дата: 28.01.2022 23:00
Кількість переглядів: 289

Фото без опису

 29 січня в Україні відзначають День пам’яті Героїв Крут. Цей День – День надії і любові до своєї вітчизни, День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь.

 104 роки тому, 29 січня 1918 року, на залізничній станції Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність..Він тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва у складі близько трьох сотень вояків.

 В бою під Крутами оборонці української державності отримали переконливу військову перемогу. Наступ ворога на Київ було зупинено: більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. У цей час відбувалися переговори між Українською Народною Республікою і країнами Четверного союзу. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Брест-Литовський договір, який врятував молоду українську державність. Він означав визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.

 Втрати українців становили за різними даними від 80 до 100 загиблих. 28 студентів під час відступу у темряві потрапили до рук більшовиків і були розстріляні чи замордовані.

 Подвиг українських юнаків під Крутами, що віддали своє життя за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі. Вище за власне життя юні Герої Крут поставили свободу, гідність та незалежність своєї держави.

 Вічна слава і світла пам’ять Героям Крут!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень