A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

АКТУАЛЬНО: ПРО ПЕРЕВІРКИ АКЦИЗНОГО ПОДАТКУ

Дата: 25.10.2021 22:34
Кількість переглядів: 682

Фото без опису

 Бюджетним кодексом України встановлено, що до доходів загального фонду місцевого бюджету відноситься акцизний податок з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів. 

 Реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших об’єктах громадського харчування є об’єктом оподаткування акцизним податком.

 У березні 2021 року Урядом прийнято постанову «Деякі питання зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування», якою затверджено:

 Порядок  зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування. Розподіл частини акцизного податку (13,44 %) між бюджетами місцевого самоврядування  відбуватиметься щодня у день надходження акцизного податку. Розподіл акцизного податку, що надійшов з початку кожного півріччя буде здійснений у двотижневий строк з дня набрання чинності постанови, якою будуть визначені частки для зарахування на відповідне півріччя.

  Частки для зарахування до бюджетів місцевого самоврядування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального визначаються кожні півроку, виходячи з обсягів реалізованого суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального на відповідній території за попереднє півріччя відповідного бюджетного періоду на підставі даних реєстраторів розрахункових операцій згідно з інформацією ДПС, відповідно до Порядку.

 Відповідно, будь-яке неналежне ухиляння від сплати акцизу – це, в першу чергу, порушення законодавства, а саме, з питань:

  • обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;
  • цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;
  • обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами – лічильниками;
  • здійснення функцій визначених законодавством у сфері виробництва та обігу спирту етилового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, пального, з підстав визначених пп. 80.2.280.2.3 та 80.2.5 ПКУ.

   Податкові органи мають право застосовувати у період карантину санкції:

  • за порушення обліку, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів (ст. 128-1, 228 ПКУ);
  • за порушення цільового використання пального, спирту етилового платниками податків - не підтвердження цільового використання суб'єктами господарювання спирту етилового та біоетанолу, легких та важких дистилятів, нафтопродуктів, що отримані в якості сировини для виробництва у хімічній промисловості, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів (ст. 229 ПКУ);
  • за порушення вимог щодо обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками (ст. 128-1 ПКУ);
  • за порушення вимог щодо здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального (ст. 17 Закону України "Про державне регулювання виробництва обігу спирту етилового, коньячного плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального" від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР);
  • за здійснення операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб'єктів платниками акцизного податку - порушення встановленого порядку взяття на облік (реєстрації) у контролюючих органах (ст. 117 ПКУ).

 Департаментом фінансів ЛОДА щомісячно фінансовому відділу Журавненської ТГ  надсилається податкова інформація, де зазначаються платники-мінімізатори акцизного податку з роздрібної торгівлі алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Працівниками відділу проводиться роз’яснювально-інформаційна робота з даними суб’єктами.

Шановні суб’єкти господарювання!!!!

 Вкотре закликаємо вас привести у відповідність сплату акцизу, обліковувати кожну одиницю, проводити оплату через РКА та надавати фіскальний чек кожному покупцю і, відповідно, в повному обсязі декларувати акцизний податок.

 Окремо звертаємося до підприємців, які здійснюють діяльність з продажу підакцизних товарів без наявності ліцензій!

 Легалізуйте свою діяльність, придбавши ліцензію на право здійснення роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

 Для належного реагування  інформація по таких суб’єктах та вищезгаданих фактах скеровується до ГУ ДПС у Львівській області та Департаменту фінансів. В подальшому плануються перевірки відповідними територіальними органами ДПС.

Фото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень