A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

18 вересня - Всесвітній день моніторингу якості води

Дата: 15.09.2021 16:35
Кількість переглядів: 475

Фото без опису

 Щорічно 18 вересня, починаючи з 2003 року, відзначається Всесвітній день моніторингу якості води (World Water Monitoring Day). Це екологічне свято, започатковане з ініціативи американського Фонду чистої води, до теперішнього часу стало інформаційно-освітньою програмою, спрямованою на підвищення обізнаності суспільства про проблеми водних ресурсів планети та участь у захисті від забруднення. Адже від якості води, її складу, залежить здоров’я всього людства.

 На сьогоднішній день у межах Львівської області знаходиться 17 пунктів спостережень за якістю води на річках басейну Дністра (наказ Держводагентства України № 233 від 31 березня 2021 р. «Про впровадження Порядку здійснення державного моніторингу вод»). А саме на річках Дністер, Стрв'яж, Стрий, Опір, Славська, Зубра, Тисмениця, Слониця, Луг та Бережниця.

 Відбір та доставка проб води з річок проводиться щомісячно Басейновим управлінням водних ресурсів річок Західного Бугу та Сяну (м. Львів), Дністровським басейновим управлінням водних ресурсів (м. Івано-Франківськ) та Волинським обласним центром з гідрометеорології (м. Луцьк). Вимірювання показників якості води виконується лабораторіями Дністровського басейнового управлінням водних ресурсів та Волинського гідрометеоцентру.

 Для вимірювань якості води в Україні створено 4 сучасні лабораторії (західного регіону – м. Івано-Франківськ, північного регіону – Київ, північного регіону – м. Слов’янськ, південного регіону – м. Одеса). Ці лабораторії окрім фізико-хімічних показників вимірюють пріоритетні і специфічні речовини, які раніше ми не мали можливості визначати (наприклад пестициди, медикаменти, наркотики).

Результати моніторингу:

Найкраща якість води виявлена  у пунктах спостережень, розташованих на гірській та передгірській території (р. Слониця, р. Опір, р. Славська, верхів’я Дністра, Стрв'яжу, Стрия).

Найгірші показники якості води виявлено на річках Тисмениця і Зубра.

У р. Тисмениці (м. Дрогобич) спостерігаються перевищення вмісту органічних речовин (за БСК5) та нітритів. На якість води в річці впливають стічні води Дрогобицького промвузла, міст Трускавець, Борислав і Стебник.

У верхів’ї  р. Дністер (с. Стрілки) якість води є доброю. Однак у пункті спостережень «р. Дністер – с. Розвадів», розташованому нижче гирла р. Тисмениці і р. Зубра, виявлено перевищення гранично допустимих концентрацій нітритів.

У р. Луг, на ділянці питного водозабору (м. Ходорів), спостерігається перевищення вмісту нітритів, спричинені впливом несанкціонованих стоків (з приватних господарств).

Отже, як видно з результатів моніторингу, найбільш негативний вплив на якість поверхневих вод мають комунальні  підприємства (водоканали), а також стоки від приватних господарств.

 На основі результатів моніторингу складаються програми покращення якості поверхневих вод, які включають в себе будівництво або ремонт очисних споруд, влаштування захисних смуг вздовж річок і навколо водойм, заліснення басейнів річок, тощо.

 Для недопущення забруднення наших річок ми мусимо пам’ятати головні правила – не засмічувати водойми і їх береги сміттям та економити воду.

Провідний інженер з використання водних ресурсів

БУВР Західного Бугу та Сяну - Шумська Г.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень