A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Увага! Спалювання сухого листя та трави – заборонено!

Дата: 13.09.2021 10:30
Кількість переглядів: 495

Фото без опису

 З початком осені спостерігаємо збільшення кількості випадків спалювання сухої рослинності на території громади.

 Спалювання сухого листя та сміття завдає великої шкоди довкіллю, ґрунту та здоров’ю людей.

 Під час згоряння рослинних залишків, у повітря вивільняються мікрочастинки диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук, що може спричинити ряд важких захворювань.

 З листям згорають тварини, гнізда птахів, корисні комахи, знищується насіння і коріння рослин, пошкоджуються частини дерев і кущів.  Після підпалів ґрунт позбавляється поживних речовин, а  виживає і залишається рости і надалі переважно саме бур’ян.  

  Навмисне підпалювання сухої трави призводить також до загоряння лісової підстілки та лісу, що може призвести до масштабних пожеж, які становитимуть загрозу не лише довкіллю та житловим будинкам, але й життю і здоров’ю людей.

  Журавненська селищна рада попереджає, спалювання сухого листя та трави заборонено законом і тягне за собою як адміністративну, так і кримінальну відповідальність.

 За: самовільне спалювання рослинності або її залишків передбачено адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян – від 3060 грн до 6120 грн, на посадових осіб від 15300 грн до 21420 гривень, порушення вимог пожежної безпеки в лісах  передбачає адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від 1530 грн до 4590 гривень, знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площі, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 4950 грн до 15300 грн і на посадових осіб – від 10710 грн до 18360 гривень.

 Окрім того, статтею 245 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків вогнем чи іншим загально-небезпечним способом. 

   Винні особи караються штрафом від  91800 грн до 153000 грн або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк. Такі ж дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

 Журавненська селищна рада застерігає мешканців громади не спалювати сухостою, та пам’ятати про шкоду, яка завдається природі внаслідок пожеж в екосистемах!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень