Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Борщівник - чим небезпечна ця рослина та як зберегтися від опіків

Дата: 10.08.2021 09:10
Кількість переглядів: 293

Фото без опису

 Борщівник - отруйна рослина висотою до двох метрів, але й бувають і вищі. Характерними для них є зонтичні суцвіття дрібних білих квітів, високий ріст і крислаті листя. Рослина невибаглива до умов зовнішнього середовища, росте по берегах річок, на пустирях, вздовж узбіч доріг.

 Прозорий водянистий сік рослини багатий на фотоактивні сполуки (фуранокумарини), при контакті зі шкірою викликає малопомітне подразнення, як від кропиви, але під дією ультрафіолетового (зокрема сонячного) випромінювання, в сокові активуються токсичні властивості, підвищуючи чутливість шкіри до ультрафіолету в сотні разів. 

 Якщо ви отримали опік борщівником, симптоми будуть залежати від ступеня впливу отрути на шкіру: легке почервоніння, пухирі, глибокі виразки. Навіть один дотик до борщівника призводить до опіків І-ІІ ступенів. Рани на уражених ділянках тіла проявляються не одразу, а через 1-2 дні, поступово розвиваючись під впливом сонця.

 На уражених ділянках шкіри людина відчуває свербіж і печіння. Із загальних симптомів спостерігаються млявість, озноб, запаморочення, головний біль. Іноді підвищується температура тіла.

 Перша допомога при опіку борщівником:

• захистити ділянки дотику шкіри з рослиною від сонячних променів мінімум на 2 доби;

• промити уражені місця великою кількістю води з густою мильною піною;

• обробити спиртом або іншим засобом від опіків;

• при виникненні пухирів мочити уражену ділянку не можна , потрібно негайно звернутись до лікаря.

 У жодному випадку не розтирайте уражене місце. Так ви можете рознести подразнюючу речовину буквально по всьому тілу. Особливо важливо не торкатися до обличчя та очей.

 Запам’ятайте! Збираючись на прогулянку в ліс або поле, де можуть рости отруйні рослини, надягайте штани й сорочку з довгими рукавами. Дітям потрібно показати рослину і пояснити, що гратися поруч з ним небезпечно.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень