A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Як отримати статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми

Дата: 31.07.2021 00:04
Кількість переглядів: 361

Будь-яка особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації для визнання свого статусу. (Постанова Кабінету Міністрів України від 23 травня 2012 року №417 із внесеними змінами від 01.06.2021 року. Такий статус встановлює Міністерство соціальної політики України за результатами перевірки після розгляду зібраних документів місцевими державними адміністраціями. Довідка про встановлення статусу є підтвердженням протиправних дій щодо людини, надає постраждалому можливість отримати допомогу від держави та вимагати звільнення від кримінальної відповідальності за злочини, вчинені під примусом.

Для того, щоб отримати статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, необхідно:

1. Подати заяву

-Бланк заяви Ви можете завантажити за адресою:

(заява на отримання статусу)

-  Заява подається жертвою торгівлі людьми особисто за місцем її перебування або родичем за своїм місцем проживання.

- Адресу найближчої місцевої державної адміністрації та прізвище посадової особи можна дізнатись на сайті Мінсоцполітики, або за телефонами: 527 або 0 800 505 501

2. Пройти співбесіду

-  Через три дні після отримання заяви працівник держадміністрації має провести з Вам співбесіду. Ви або Ваші родичі можуть зателефонувати йому, щоб узгодити деталі.

-  Під час співбесіди розкажіть у всіх подробицях про обставини Вашого виїзду з України, вербування, використання щодо Вас (за наявності) обману, шахрайства, шантажу, погроз або насильства.

-  За можливості, надайте копії проїзних документів, довідку про перетин державного кордону, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, заяви до поліції та відповіді, медичні висновки тощо. Ваші родичі також можуть надати відповідні документи до держадміністрації.

-  Під час співбесіди можуть бути присутні Ваші родичі. Також Ви маєте право на безоплатну допомогу адвоката

-  У процесі співбесіди буде складений опитувальний лист. Ознайомтесь з усіма пунктами та підпишіть його. Якщо Ви не згодні з будь-якою інформацію, додайте свої письмові зауваження.

3. Чекати на результати перевірки

-  Протягом 7 днів буде тривати перевірка наданих вами відомостей.

- Ще через 2 дні матеріали перевірки будуть надіслані до Мінсоцполітики для

прийняття рішення.

- Протягом 5 днів після отримання документів Мінсоцполітики надсилає місцевій держадміністрації листа про встановлення статусу або відмову у його встановленні з обґрунтуванням причин такої відмови.

4. Отримати рішення

- В разі позитивного рішення, протягом 5 днів держадміністрація видає довідку про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

-  Строк дії довідки – до 2-х років і може бути продовжений ще на 1 рік. Протягом цього строку Ви маєте право на безкоштовну допомогу від держави.

-  Також Ви маєте право на одноразову матеріальну допомогу у розмірі трьох прожиткових мінімумів.

 Разом із правоохоронними органами в комісії закритого типу Мінсоцполітики верифікує постраждалих і здійснює одноразові виплати. «Потреби постраждалої людини фіксуються у спеціальному реєстрі, починаючи з працевлаштування й закінчуючи виплатами, також там наявна інформація, коли була надана допомога і в якій формі. Таким чином, здійснюється нагляд і за виплатами, і за тими людьми, які їх затягують. Важливо було створити такий реєстр, бо іноді управління на місцях з різних причин не надають комісії повної інформації: просто надходить лист, у якому нічого немає, окрім прохання про надання статусу».

Отримавши усі документи, Мінсоцполітики робить запит до правоохоронних органів, з’ясовуючи, чи відкрито кримінальне провадження, чи співпрацює людина зі слідством, це не впливає на виплату тощо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень