A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Борщівник Сосновського! Починаємо боротьбу з ним вже навесні

Дата: 20.04.2021 15:35
Кількість переглядів: 389

Фото без опису

Однією із перших рослин, яка проростає навесні є борщівник Сосновського.

 Борщівник Сосновського – багаторічна рослина родини зонтичних із 2-5-річним циклом розвитку. З центральної бруньки на 3-5 році життя, рідше – на 2-3 утворюється квітковий пагін. Після плодоношення рослина повністю відмирає. Розмножується насінням. Квітка – складний зонтик, білий або зелено-жовтий. Борщівник Сосновського сягає заввишки 3 м, має великі перисті листки та порожнисте стебло завтовшки до 10 см. Після плодоношення рослина повністю відмирає.

 Борщівник вимогливий до світла, погано переносить затінення та покривні посіви. Вимогливий до вологи, у посушливих умовах росте повільно. Він – морозостійка культура (під снігом витримує морози до -40-50°С). Коренева система у рослин стержнева, добре розвинена, залягає у шарі до 30 см.

 Борщівник Сосновського представляє загрозу для людини. Сік цієї рослини містить речовину фурокумарини, які при попаданні на шкіру, викликають сильні опіки. Особливо небезпечне потрапляння соку в очі. 

 У зв’язку з несприятливими погодними умовами (низькими температурами, заморозками на поверхні ґрунту) вегетаційний період борщівника Сосновського тільки починається.

 Оскільки борщівник Сосновського є небезпечним видом, необхідно систематично здійснювати заходи щодо його знищення.

 Знешкоджувати небезпечну рослину зобов’язані всі землевласники і користувачі земельних ділянок, на яких вона розповсюджена..

Так, для боротьби з борщівником Сосновського, який тільки починає проростати, використовують метод зрізання лопатою основи борщівника на рівні близько 10 см нижче рівня ґрунту. Щоб знищити борщівник, важливо зрубати точку росту, розташовану нижче кореневої шийки. Якщо зрубати вище, то на коренях залишиться кілька сплячих бруньок, і рослина знову проросте.

 Рідше застосовується хімічний метод боротьби (в основному раундапом). Першу обробку проводять коли висота рослин не перевищує 50 см, що дозволяє безпечно проникнути в центр його заростей. Однак, необережне використання такого методу може призвести до ураження інших рослин, мікроорганізмів, комах, забруднення водойм.

Закликаємо всіх мешканців громади долучитися до боротьби з цією небезпечною рослиною використовуючи безпечні методи та виводити її з своїх садів та полів!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень