A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Обережно - навесні активізуються кліщі!

Дата: 15.04.2021 14:57
Кількість переглядів: 349

Фото без опису

 Із настанням весни в лісах і парках активізуються кліщі, які можуть бути переносниками збудників багатьох небезпечних захворювань. Найбільш небезпечні з них - кліщовий вірусний енцефаліт та хвороба Лайма.

 Хвороба Лайма - це небезпечне захворювання, при якому в першу чергу уражаються серце, нервова система та опорно-руховий апарат. Якщо вчасно не пройти курс лікування, то хвороба Лайма може призвести до інвалідизації і навіть смерті хворого.

 Кліщовий вірусний енцефаліт починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти, порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках — до летальних наслідків. Вірус зберігається в організмі іксодового кліща, який може потрапити на тіло людини із землі, кущів та високої трави. Заразитися можна не лише під час кровоссання кліща, але також якщо випадково його розчавити або розчесати місце укусу.

 Тому дуже важливо дотримуватись правил, які допоможуть уберегтися від укусів кліщів.

 Якщо ви зібралися на прогулянку, насамперед потрібно подбати про відповідне захисне вбрання, а також використовувати  репеленти - спеціальний засіб, що відлякує кліщів. Він може бути у вигляді аерозолю, мазі тощо. Під час і після прогулянки, особливо в лісі, парку, ретельно оглядайте одяг та шкіру. Це має стати звичкою!

Що робити, якщо ви виявили на тілі кліща

  • Одразу зверніться до лікаря. У травмпункті вам допоможуть витягти кліща і проконсультують щодо подальших дій.
  • Якщо поблизу немає лікаря, видаліть кліща самостійно. Для цього можна використовувати спеціальній пристрій для видалення кліщів, що продається у ветеринарних аптеках. Треба притиснути його до шкіри, підсунути під кліща, акуратно розхитати кровопивцю з боку в бік (адже хоботок надійно «зацементовано» в ранці слиною тварини), а тоді повільно викрутити нападника (крутити можна у будь-який зручний для вас бік). Витягайте кліща повільно — без ривків!
  • Якщо нема пристрою, зробіть це пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, або пінцетом чи петлею з нитки.
  • Важливо видалити кліща разом із хоботком. Якщо ж він відірвався, видаліть рештки стерильною голкою.
  • Після видалення кліща ранку потрібно змастити антисептиком, а руки вимити з милом.

Що робити далі

  Видаленого кліща необхідно помістити у флакон, пробірку, іншу чисту посудину, покласти туди ж маленький шматочок травини та щільно закрити кришку. За направленням лікаря - інфекціоніста в лабораторній мережі здійснюють дослідження кліщів на наявність збудників.

  Також протягом трьох тижнів спостерігайте за своїм станом: щоденно вимірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи почервоніння на шкірі, яке продовжує збільшуватися, — негайно зверніться до лікаря.

Пам’ятайте алгоритм дій у разі укуса кліща

  • Не тиснути;
  • Не виривати;
  • Не заливати олією або спиртом;
  • Акуратно викрутити обертальними рухами пінцетом або через марлю;
  • Продезінфікувати місце укусу;
  • Віднести кліща в лабораторію;
  • Здати кров на антитіла;
  • За потреби пройти імунотерапію.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень