A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Працюймо легально! Скажімо тверде «ні» - зарплаті в «конвертах»!

Дата: 14.04.2021 11:47
Кількість переглядів: 649

Фото без опису

   Отримання заробітної плати в «конвертах», ухилення від сплати податків залишається на сьогодні актуальним і важливим питанням. Використання найманої праці без оформлення трудових відносин приводить до недоотримання коштів в бюджет, та, насамперед, це відсутність соціальних гарантій, передбачених для працівників:

  • права на відпустку, у т. ч. у зв’язку з вагітністю і пологами;
  • права на оплату листка непрацездатності;
  • права не працювати у вихідний чи святковий день;
  • права на оплату періоду участі в екзаменаційній сесії;
  • права на виплату вихідної допомоги при звільненні з роботи;
  • права на призначення пенсійного забезпечення залежно від страхового стажу;
  • права на збільшений розмір допомоги з безробіття відповідно до заробітку за останнім місцем роботи;
  • права на одержання кредиту в банківських установах;
  • права на допомогу у разі отримання травми на виробництві тощо.

 Наголошуємо! Коли працівник згоджується отримувати зарплату в “конверті”, він сам позбавляє себе соціальних гарантій, бо офіційно вважається непрацюючим. 

 Офіційне працевлаштування працівника - гарантоване Конституцією України право на працю, реалізоване шляхом укладання трудового договору.

 При укладенні трудового договору існують певні вимоги до його форми: трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов'язковим, зокрема у випадках, коли на цьому наполягає працівник.

 Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору. Саме дотримання письмової форми трудового договору при працевлаштуванні дає працівнику можливість здійснювати захист своїх трудових прав в разі невиплати або затримки у виплаті заробітної плати, а також інших порушеннях трудового законодавства з боку роботодавця.

   Дуже часто порушення щодо легалізації робочих місць і заробітної плати  допускають фізичні особи підприємці. Наймані працівники отримують офіційну заробітну плату в мінімальному розмірі, а решту зарплати – у «конвертах» або працівники взагалі офіційно не зареєстровані як наймані особи. Адже це ідеальний варіант для роботодавців, оскільки вони таким чином мають змогу ухилятися від сплати податків для того, щоб мінімізувати свої витрати та отримати максимальний прибуток.

 Тому при влаштуванні на роботу вимагайте від роботодавця укладання з Вами трудової угоди!

 Також нагадуємо, що інформацію про суми страхових внесків, сплачених роботодавцем до Пенсійного фонду, розмір заробітної плати можна отримати безкоштовно на порталі Пенсійного фонду України. Це дає можливість перевірити чи буде зарахований Ваш стаж роботи при нарахуванні майбутньої пенсії, оскільки до пенсії зараховується лише той період, за який були сплачені страхові внески.

 Памятайте! Одержуючи зарплату в «конверті», Ви теж здійснюєте серйозне правопорушення – фактично, сприяєте роботодавцю порушувати законодавство та позбавляє себе гідної пенсії в майбутньому.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень