Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Нарада щодо вжиття заходів з метою попередження випадків отруєння бджіл

Дата: 25.04.2024 19:00
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

Сьогодні, 25 квітня 2024 року, у Журавненській селищній раді відбулась нарада щодо «Організації заходів з профілактики і недопущення загибелі бджіл» за участю представників пасічників та фермерських господарств Журавненської територіальної громади.

Нарада проводилась з метою недопущення випадків отруєння бджіл, підвищення рівня обізнаності щодо вимог законодавства у сфері бджільництва, в тому числі щодо застосування засобів захисту рослин, основних причин отруєння бджіл, а також алгоритму дій при встановленні факту отруєння бджіл і налагодження ефективної комунікації між фізичними особами та суб’єктами господарювання, які використовують засоби захисту рослин, власниками пасік і представниками селищної ради.

Про вимоги законодавства у сфері бджільництва та епізоотичну ситуацію доповіла начальник відділу з питань земельних ресурсів та кадастру селищної ради Оксана Когут.

Ключове питання, яке розглянули на нараді – вжиття профілактичних заходів щодо недопущення загибелі бджіл під час проведення аграріями масових обробок сільськогосподарських культур засобами захисту рослин (інформування пасічників про майбутню обробку, дотримання правил застосування пестицидів та розмірів захисної зони, використання законодавчо дозволених препаратів для обробки та інше).

На нараді також обговорили зміни до Постанови КМУ від 29 вересня 2023 р. № 1041 «Про внесення змін до Правил транспортування тварин», проконсультували щодо дій власників пасік при виявленні отруєння бджіл.

Серед основних причин отруєння бджіл засобами захисту рослин, виділили:

– недотримання суб’єктами господарювання встановлених регламентів та санітарних норм і правил транспортування, зберігання, торгівлі та застосування засобів захисту рослин,

– неповідомлення або несвоєчасне повідомлення власників пасік про час, місце і характер майбутнього застосування засобів захисту рослин для відповідного реагування,

– надання неповної інформації про заплановане застосування засобів захисту рослин і необхідні обмеження,

– недостатнє забезпечення пасік відповідним обладнанням для ізоляції вильоту бджіл з вулика або несвоєчасне вивезення бджолиних сімей у безпечне місце.

Результатом зустрічі стало спільне визначення учасниками наради ряду заходів, які необхідно здійснити для недопущення випадків загибелі бджіл у громаді.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень