Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

БОРОТЬБА ЗА СВІДОМІСТЬ! АКТИВНА ПОЗИЦІЯ ЖИТЕЛІВ ГРОМАДИ ЩОДО ЛЕГАЛІЗАЦІЇ БІЗНЕСУ ТА НАПОВНЕННЯ БЮДЖЕТУ!

Дата: 02.05.2023 10:16
Кількість переглядів: 932

Фото без опису

Реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів це - продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, безпосередньо громадянам. Акцизний податок з роздрібного продажу пива, алкогольних напоїв сплачується у розмірі 5% від обсягу реалізації та зараховується до місцевого бюджету.

Ми всі практично щодня стикаємося з тією чи іншою формою незаконної торговельної (і не тільки) діяльності, але частіше за все проходимо повз, просто не розуміючи, що ми бачимо.

Тому сьогодні ми розповімо, як визначити, що господарська діяльність є незаконною, у випадку якщо це торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Тут є кілька чітких ознак. 

Якщо торгівля алкоголем (а до алкоголю в цьому випадку належить і пиво) та/або сигаретами ведеться легально, то у точці продажу:

  • на видному місці (в куточку споживача або просто на стіні) мають бути розміщені копії:
  • – «Виписки з єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» або «Свідоцтва про державну реєстрацію» (як і у випадку зі звичайною торгівлею);
  • – ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами;
  • має бути встановлений касовий апарат;
  • на касовому апараті (РРО) обов’язково повинні друкуватися і видаватися фіскальні касові чеки;
  • на пляшках з алкоголем (за винятком пива) мають бути наклеєні акцизні марки.

Якщо всього цього немає, то торгівля алкоголем/сигаретами на 100% є незаконною, якщо ж немає тільки чогось одного, то торгівля, швидше за все,  – напівлегальна.

А якщо є виписка і ліцензія, але немає РРО, або ніхто не вибиває на ньому чеки. Торгівля законна, але грубо порушується чинне законодавство, оскільки чеки повинні вибиватися в обов’язковому порядку. За таке порушення передбачено штраф.

А ще є все, і навіть чеки вибиваються, але вони не фіскальні. Ну, а якщо вам видали чек без цієї інформації, або вашого чека немає в реєстрі чеків, це просто звичайний клаптик паперу (а у разі  відсутності фіскального чека в реєстрі – взагалі підробка).

Ну, а якщо вам видали чек без цієї інформації, або вашого чека немає в реєстрі чеків, це просто звичайний клаптик паперу (а у разі  відсутності фіскального чека в реєстрі – взагалі підробка).

У Стрийській ДПІ ГУ ДПС у Львівській області інформують, про відповідальність суб’єкта господарювання за видачу фіскального чека, в якому відсутній реквізит цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої з 1 січня 2022 року. Документ не є розрахунковим у разі відсутності в ньому хоча б одного з обов’язкових реквізитів. За порушення вимог до змісту розрахункових документів, а саме видачу фіскального чека, в якому відсутній реквізит цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої, до суб’єкта господарювання за рішенням контролюючого органу
застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

  • вчинене вперше – 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими п. 1 ст.17 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон), товарів (робіт, послуг);
  • за кожне наступне вчинене порушення – 150%  вартості проданих з порушеннями, встановлене ними п. 1 ст. 17 Закону, товарів (робіт, послуг).

Також, за порушення вимог Закону посадові особи та працівники торгівлі, громадського харчування та сфери послуг, притягуються контролюючими органами до адміністративної відповідальності.

У цьому разі торгова точка видає нефіскальні чеки, щоб приховати виручку і, мінімізуючи свої доходи, платити менше податків. І хоч сама торгівля у згаданому випадку є цілком законною, але такі дії (видача нефіскального чека) можуть призвести до значних штрафів.

Відсутність марок акцизного збору на пляшках з алкоголем та/або на пачках сигарет чи наявність тільки іноземних марок свідчить про те, що це – «ліва» продукція, а її продавець серйозно порушує законодавство.

Отже, якщо під час придбання алкоголю чи сигарет ви зіткнулися з одним із таких випадків, або поблизу вашого будинку/школи/підприємства працює «наливайка» чи точка продажу алкоголю, де щось із цього має місце, можете писати скаргу.

 Порушнику перепаде.

Що робити, якщо «наливайка» поблизу будинку/школи вас зовсім вже дістала, а чекати, поки вам дадуть відповідь на скаргу, не хочеться?

Тут все досить просто.

Якщо ви бачите або підозрюєте, що діяльність такого закладу є незаконною, а ще якщо ви бачите, що алкоголь – у пластиковій тарі, в тому числі – великої місткості то маєте повне право зателефонувати 102 – і викликати поліцію.

Головне, стикаючись із таким явищем, не залишатися байдужим, не проходити повз, а звертатися з відповідною заявою до контролюючих органів.

Запам’ятайте: якщо вам буде однаково, ніхто інший цього теж не зробить.

І не сподівайтеся, що податкова або поліція прийде до порушника сама. На жаль, законодавство забороняє безпідставні перевірки, а однією з таких підстав є заява (скарга) громадянина про порушення.

Немає заяви – немає підстав для перевірки, на жаль.

Для загальної інформації повідомляємо, що за 2022 рік до бюджету Журавненської селищної територіальної громади поступило:

  • Акцизний податок з реалізації виробниками та/або імпортерами, у тому числі в роздрібній торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників 229,5 тис.грн;
  • Акцизний податок з реалізації суб`єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (крім тих, що оподатковуються згідно з підпунктом 213.1.14 пункту 428,8 тис.грн.

Це складає 2,5 % від доходів загального фонду без урахування міжбюджетних трансфертів.

Сьогодні в Україні інформація про розмір податків, сплачених фізичною особою, є конфіденційною. Проте в середньому торгові точки нашої громади, які працюють із застосуванням  касових апаратів і надають фіскальні чеки платять щомісяця від 4 до 10 тис.грн, а інші  до 0,5 тис.грн. Чому така разюча різниця?? Чому Журавнеська громада вкотре стає «аутсайдером» у рейтингу спроможності громад Львівської області?

Напевне, розкриття такої інформації призвело б до «підвищення авторитету осіб, які чесно та своєчасно сплачують податки, та підвищення культури сплати податків». 

Сьогодні ми починаємо усвідомлювати, що немає державних грошей, а є гроші платників податків, які деякі підприємці свідомо привласнюють.

Саме тому, для забезпечення повноти наповнення бюджету нашої громади від декларування та сплати акцизного податку, важливу роль відіграє активна позиція жителів громади щодо легалізації бізнесу.

ТОМУ ВИМАГАЙМО ФІСКАЛЬНИЙ ЧЕК ТА СПЛАЧУЙМО ПОДАТКИ ДО МІСЦЕВОГО БЮДЖЕТУ!!!     

Фото без опису                    

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень