A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Перетин державного кордону дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування

Дата: 09.05.2022 13:46
Кількість переглядів: 245

Фото без опису

Ми  продовжуємо спілкуватися із директором Стрийського  місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марією Николаїшин про зміни, які внесені  до правил перетину державного кордону громадянами України. Сьогодні ми дізнаємося, яким чином може здійснюватися перетин державного кордону дитина –сирота чи дитина, позбавлена батьківського піклування. 

Пані Маріє, скажіть будь ласка, у супроводі яких осіб мають право перетинати кордон діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, які поміщені, скажімо, до дитячого будинку?

Вони мають право перетинати кордон у супроводі керівника цього закладу або іншої особи, яку він на те уповноважив. Більше того, зазначу, що таке правило стосується усіх дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають або зараховані до закладів різних типів й форми власності  та  підпорядкування  на  цілодобове перебування.

За наявності яких документів мають право зараз перетинати кордон України ці діти?

Вони мають право перетинати кордон нашої держави за наявності таких документів:

     - паспорта  громадянина  України  або  свідоцтва про народження дитини; 

     - наказу директора закладу/установи, де проживали/перебували діти, або особи, яка його заміщує, про виїзд дітей за межі України;

    - письмового  погодження  про дозвіл  на  виїзд за межі України дітей. Такий документ повинен бути підписаний  головою  або  заступником голови
обласної  військової  адміністрації та засвідчений  печаткою, й погоджений Нацсоцслужбою.   

  Це  погодження  може надаватися за допомогою електронних засобів зв’язку.  Наголошую, у разі, коли неможливо отримати таке погодження обласної військової  (військово-цивільної) адміністрації, тоді дозвіл на виїзд за межі  України  дітей  за  запитом  директора  закладу/установи, де проживали/перебували  діти,  надає Нацсоцслужба. Про це вона повідомляє Мінсоцполітики  протягом одного робочого дня з наданням відомостей про   дітей,   супроводжуючих   осіб/особу,   державу  остаточного перебування; 

 - запрошення від  установ й  організацій   різних  типів  та  форм власності. Причому, запрошення можуть надати лише такі заклади, які  уповноважені на здійснення заходів  щодо  прийому  та  супроводу  дітей  з  інших  країн. Такі повноваження може надати держава, де остаточно перебуватимуть діти, або  ж відповідні  органи місцевого самоврядування цієї держави. Важливо, що у цьому запрошенні  зазначається  держава  остаточного  перебування дітей,  кількість  та категорія дітей, умови їх перебування, відповідальна організація, яка буде їх супроводжувати протягом усього періоду перебування  за межами України, а також повинні бути прописані гарантії щодо повернення дітей на  територію  України. 

- документи, які посвідчують особу супроводжуючих осіб та наказ на уповноваження супроводжувати цих дітей.

За наявності яких документів може здійснювати перетин кордону дитина-сирота чи дитина, позбавлена батьківського піклування, яка перебуває під опікою/піклуванням?

Така дитина може виїхати у супроводі опікуна за умови пред’явлення наступних документів: рішення про надання статусу дитині,  рішення/розпорядження про встановлення опіки (піклування) або його нотаріально засвідченої   копії, або ж рішення суду про встановлення опіки/піклування над дитиною (за умови, якщо дитина перебуває під опікою/піклуванням за рішенням суду), письмового  погодження  служби у справах дітей за місцем звернення чи  служби у  справах  дітей  обласної військової (військово-цивільної)   адміністрації на  виїзд із зазначенням держави  остаточного перебування дітей, а також документи, які посвідчують особу дитини та опікуна чи піклувальника.

А які документи слід надати при перетині кордону дитиною, яка влаштована у прийомну сім’ю?

Прийомні батьки, у сім’ю яких влаштована дитина, супроводжуючи дитину (один із них чи обидва) при перетині кордону мають надати такі документи: оригінал  договору   про влаштування   дитини  до  прийомної  сім'ї  або  його  нотаріально засвідченої копію,  письмове  погодження  служби у справах дітей за місцем звернення чи  служби у  справах  дітей  обласної військової (військово-цивільної)   адміністрації на  виїзд із зазначенням держави  остаточного перебування дитини, а також документи, які посвідчують особу дитини та прийомних батьків/батька/матері.

А які документи слід надати при перетині кордону такою дитиною, яка перебуває у дитячому будинку сімейного типу ?

Батьки –вихователі під час супроводу такої дитини при перетині кордону повинні надати наступні документи:  оригінал договору  про організацію  діяльності  дитячого будинку сімейного типу  або  його  нотаріально  засвідчену  копію, письмове  погодження  служби у справах дітей за місцем звернення чи  служби у  справах  дітей  обласної військової (військово-цивільної)  адміністрації на  виїзд із зазначенням держави  остаточного перебування дитини, а також документи, які посвідчують особу дитини та прийомних батьків/батька/матері.

     Зазначу, що після прибуття дитини –сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування до держави остаточного перебування  особи,  які супроводжують дітей, зобов’язані протягом одного  робочого дня звернутися до консульської установи України в державі  перебування  для постановки її на тимчасовий консульський облік.

Ми продовжимо співпрацю зі Стрийським місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги. А наразі пам’ятайте: у разі потреби звертайтеся до бюро правової допомоги за адресою: м. Жидачів, вул. Шашкевича, 28.

Ви можете також скористатися довідково-інформаційною платформою правових консультацій «wikilegalaid»:https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень