A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Відзначили 517- річницю від дня народження уродженця смт. Журавно - Миколая Рея, видатного польського письменника

Дата: 05.02.2022 11:18
Кількість переглядів: 609

Фото без опису

 4 лютого минуло 517 років від дня народження найславетнішого уродженця смт. Журавно - Миколая Рея, «батька» польської літератури.

 Через карантинні обмеження вшанування видатного польського письменника відбулось лише через покладання квітів до меморіальної дошки Миколая Рея, що знаходиться на фасаді тутешньої Ратуші.

 Території нашого краю наповнені світовою історією, але про це мало хто знає. Нажаль у Українському, Європейському та світовому масштабі про нас практично не знають.

 Тож, дякуємо за промоцію краю і за спільність у проекті #Жидачів_Журавно «Журавно - місто історичної культурної спадщини двох народів: польського та українського», що діє в рамках розвитку Підкарпатської території і регіону українських Карпат та європейської інтеграції України.

 І на згадку про 517-річницю від дня народження Миколая Рея директором культурно-просвітницького центру ім. Корнелія Макушинського польської громади м.Стрия Юлією Бойко, оголошено про проведення ІІ-ого Міжнародного літературного конкурсу імені Миколая Рея «Рідну додай до улюблених», який відбуватиметься в рамках відзначення Міжнародного дня материнської мови – дня, який Генеральна конференція ЮНЕСКО, починаючи з 2000 року оголосила в «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» і використовується для скерування уваги на нацменшини, які активно розмовляють рідною мовою.

 Довідка

Миколай Рей з Журавно.

 4 лютого 1505 року у місцевості Журавно над Дністром народився польський письменник, поет, політик, музикант, кухар. Представник роду Реїв.       

 Миколая Рея називають «батьком» польської літератури, оскільки він першим серед польських письменників писав тільки рідною мовою, хоча повсюди панівною була латина. Крім того Рей заклав підвалини провідних родів і жанрів польської літератури.

 Шляхецький дворик батьків Рея над Дністром за образним висловом відомого вченого філолога Олександра Брікнера був «островом польським серед українського моря з якого музикальне від природи вухо, майбутнього письменника, ще в дитячі та в юнацькі роки мало нагоду почути пісні руських селянок і оповіді чарівних легенд». З цього моря походять чисельні українізми в мові творів  Рея, його звернення до українських прислів’їв і приказок «A jako Rusin powiada»; «Prawo nie prawo ja za swoim potiahnu».

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень