A A A K K K
для людей із порушенням зору
Журавненська селищна рада
Львівська область, Стрийський район

Держпродспоживслужба інформує: як боротися зі слимаками

Дата: 11.08.2021 08:21
Кількість переглядів: 1808

 

 Останнім часом  звертаються багато людей з запитанням по боротьбі зі слимаками. Особливу шкоду наносить рижий інспанський слимак.

   Іспанський слимак мігрував до нас із Західної Європи.Вперше його відмічено на території Закарпатської області 6 років тому.Завезений він був ймовірно з росадою,яйця- з грунтом або колесами машин.Зараз він масово розповсюдився на території західних областей України.Цьому сприяють існуючі погодні кліматичні умови,висока вологість,наявність водойм,річок,озер.
  Не бачачи равликів і слимаків навіч, ми можемо здогадатися про їх присутність по характерно поїдені листам капусти і салату. Молюски зазвичай вигризають неправильної форми дірочки в ніжних і соковитих місцях , а великі жилки і стебло вони не чіпають. Ще можна помітити на рослині сліди слизу і купки фекалій. Це перші прояви, які говорять про те, що необхідно вживати термінових заходів щодо боротьби з шкідниками.
  Більше 150 видів культурних рослин є ласим шматочком для равликів і слимаків. З'їдаючи листя рослини, вони обмежують процес фотосинтезу, з'їдаючи квітки - зменшують кількість зав'язей, вигризаючи коренеплоди - скорочують термін зберігання врожаю, а так само, порушуючи цілісність рослини, вони відкривають вхід для грибкових захворювань. Крім усього іншого, що залишилася після шкідників слиз сприяє загнивання плодів. Незважаючи на те, що равлики і слимаки виконують роль санітарів городу, знищуючи відмерлі рослини, кількість їх все ж потрібно зменшувати.
Боротися з «м'якотілими ворогами» можна трьома способами:
• Механічним;
• Екологічним;
• Хімічним. 

 Механічний спосіб
 Так як маленькі шкідники відчувають днем фізіологічну потребу у вологих і прохолодних місцях, треба для них приготувати пастки. З цією метою на доріжках між грядками укладають змочені пивом або фруктовим соком старі мішки, дрантя, дошки, листя лопуха або капусти. Вдень равлики і слимаки забираються під ці укриття, а ввечері можна швидко їх зібрати. Те ж саме відбувається, якщо вкопати неглибокі ємності врівень із землею, наповнити їх рідиною(можна пивом) і прикрити дрантям. Знищувати молюсків потрібно в міцному мильному або сольовому розчині.
 Слимаки і равлики мають дуже м'яке тільце, це теж можна використовувати в боротьбі з ними. Розсипавши навколо рослин будь-який  сухий пористий матеріал, подрібнену шкаралупу яєць або дрібний гравій ми створимо неприємну поверхню для їх пересування.
  М'якотілим ворогам дуже не подобається вапно або суперфосфат, насипані у 2-3 смужки на відстані в 15 см. Ці препарати швидко вбирають слиз і вологу з поверхні тільця шкідників, блокуючи їх пересування. Однак, є мінус: це засіб боротьби припинить свою дію після дощу, та й поливати рослини незручно.
 Вода для равликів і слимаків теж є непереборною перешкодою. Штучно створити таку перешкоду можна з пластикових жолобів, наповнених водою і прикріплених на збірні грядки. Равлики і слимаки або не ризикнуть подолати цю перешкоду, або, потрапивши у воду, не зможуть з неї вибратися.

 Екологічний метод
 Допоможуть розправитися з шкідниками свійська  птиця. Качки і кури з задоволенням харчуються слимаками і равликами .

  Слимаки і равлики не переносять запаху пряних трав. Тому, посаджені по периметру грядки петрушка, часник, шавлія, розмарин або лавр відлякають повзаючих ворогів від рослин. Допоможе і обприскування настоями гіркого перцю, гірчиці та кави (2 ч.л. порошку на 200 гр. окропу). Не до смаку молюскам і кропива, зрізана і укладена на грядки.

   Самої крайньої мірою боротьби з равликами і слимаками є хімічний.

 В Україні є зареєстровано декілька препаратів  для боротьби зі слимаками німецького і польського виробництва  на основі діючої речовини метальдегід.  Але метальдегід, будучи отрутою, дуже небезпечний для людей і домашніх тварин. При використанні цих принад, їх необхідно ховати  під шифер або другі накриття. Тому не можна пускати на оброблену територію собак і кішок, а овочі, фрукти та зелень перед вживанням слід ретельно промивати під проточною водою.Є ще біологічний  препарат “біослимакс”польського виробництва на основі заліза.

Головний спеціаліст відділу прогнозування, 

фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків 

Управління фітосанітарної безпеки 

ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області:                  Галина ОКОЛОВСЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень