Як уникнути отруєння у сезон грибів
Грибний сезон розпочато. В лісах почали з’являтися перші літні гриби. На жаль, щороку реєструються випадки отруєнь грибами, з них окремі закінчуються смертю. Особливо сумно те, що часто трапляється отруєння грибами серед дітей, інколи навіть малолітніх.
В залежності від того, які гриби спожито, отруєння можуть мати різні симптоми. Отруєння умовно-їстівними грибами проявляють себе розладами травної системи: нудотою, блюванням, болем в животі, діареєю, головним болем, запамороченням.
Отруєння мухоморами виникають протягом перших годин після вживання та проявляються: сильним блюванням, слинотечею потовиділенням, звуженням зіниць, болем у животі, маренням та галюцинаціями, зниженням артеріального тиску, судомами.
Найбільш небезпечне отруєння блідою поганкою: перші ознаки з’являються не відразу після вживання, а через 1-2 доби, коли токсини практично всі всмокталися в кров. З’являється переймоподібний біль в животі, блювання, сильна спрага, сильна діарея з кров’яними згустками, різкий головний біль, почастішання пульсу, зниження кров’яного тиску, запаморочення, судоми. Пізніше з’являються жовтушність слизових оболонок, шкіри, біль в правому підребер’ї, важкі враження печінки та нирок. Смерть настає в 90% випадків.
Якщо Ви не можете відмовитися від грибних страв, при зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, то НЕОБХІДНО ЗНАТИ НАСТУПНЕ І ДОТРИМУВАТИСЯ ДЕЯКИХ ОБОВ’ЯЗКОВИХ ПРАВИЛ:
1. Ніколи на збирайте і не купуйте грибів, яких Ви точно не знаєте. Категорично не допускайте, щоб такий гриб попав до Вашого грибного кошика;
2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах, чи радіаційно забруднених територіях;
3. Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
4. Якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще його позбутися, а після цього обов’язково помити руки. Категорично не можна пробувати на смак гриби у сирому вигляді;
5. Ретельно перевіряйте гриби, перед початком готування страви чи заготовок на зиму;
6. Перед приготуванням гриби необхідно ретельно промити та відварити декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох раз) протягом 30 хвилин;
7. Не вживайте сирих грибів;
8. Готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді не більше 24 год. в емальованому посуді;
9. Ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок. Вони, окрім помилок, нічого не дають. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.
10.Ніколи не збирайте гриби, що у підстави ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою ( як , наприклад, у блідої поганки чи червоного мухомора) і не пробуйте їх на смак.
11.Коли Ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливої ознаки, зазначеної у попередньому правилі.
12.Якщо Ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте «Печериці», що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляду на печериці, пластинки завжди білого кольору.
13.Споживайте штучно вирощені печериці, гливи купуючи їх в магазині, стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль
14.Якщо Ви збираєте для засолення волнушки, чорнушки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, то обов’язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркі речовини, що подразнюють шлунок.
15.Ніколи не збирайте і не їжте гриби переспілі, червиві, зіпсовані.
16.Принесені додому гриби повинні бути в той же день розібрані по окремих видах і знову ретельно переглянуті. Гриби повинні бути в день збору чи не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.
Якщо після споживання грибних страв у вас або членів вашої сім’ї виникли ознаки отруєння: переймоподібний біль в животі, нудота чи діарея – ТЕРМІНОВО ТЕЛЕФОНУЙТЕ «103»
Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).
До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся "перечекати" - це може бути смертельно небезпечно!
Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування
Бережіть себе та дбайте про власне здоров`я!